Hjem > Siste nytt > 5 tips for å spare strøm

5 tips for å spare strøm

Publisert 30.08.2019, sist oppdatert 19.05.2022

I høst- og vinterhalvåret er det naturlig at strømregningen blir høyere enn i resten av året. Det finnes imidlertid noen enkle tips og triks for å spare strøm, og dermed redusere strømregningen din. Hvordan spare strøm? Her gir vi deg noen av våre beste strømsparingstips.

“Hvordan spare strøm” er et naturlig spørsmål å stille seg når temperaturen kryper under minusgrader. Men hva er det egentlig som påvirker strømprisene? 

Det er en rekke faktorer som spiller inn på strømprisene, men i hovedsak kan vi si at det er tilbud (kraftproduksjon) og etterspørsel (strømforbruk) som setter pris-standarden i det nordiske kraftmarkedet. I vintermånedene har nordmenn gjerne et høyere strømforbruk enn ellers, noe som bidrar til at prisene øker. 

Spørsmålet blir dermed: hva kan du selv gjøre for å spare strøm? I denne artikkelen gir vi deg noen enkle, men effektive tips til strømsparing i boligen din. Noen av punktene er sikkert selvsagte, men det betyr ikke at du husker på dem i hverdagen. Mange bekker små og så videre.

Derfor: les videre, og plukk med deg noen nyttige tiltak som kan bidra til å redusere strømregningen. 

Hvordan spare strøm - Gudrandsdal Energi


Spare strøm med små tiltak i hjemmet

Det finnes en rekke små tiltak du kan gjøre i hverdagen, som i sum kan spare strøm og gi utslag på strømregningen din. Som for eksempel: vask fulle maskiner. Skru av lyset når du går ut av et rom. Sørg for at oppvaskmaskinen er helt full før du kjører den.

Fyll tørketrommelen helt - du bruker mindre strøm per kilo med en full ladning. Hold døren til vaskerommet åpen når trommelen er i bruk. Når rommet blir for varmt, reduseres effektiviteten og trommelen bruker unødig mye strøm.

Skru av kokeplate eller ovn like før maten er ferdig, og utnytt ettervarmen i stedet. Du kan også dampe maten istedenfor å koke den. Ikke bare er dette tiltaket effektivt for å spare strøm, det reduserer også koketiden.


Spare strøm ved å unngå standby-modus

Standby-modus er dårlig nytt for deg som ønsker å spare strøm og redusere strømforbruket ditt. Skru TV, konsoller og andre elektriske apparater helt av når de ikke er i bruk. Det er kanskje ikke noe man tenker over i hverdagen, men i løpet av ett år suger faktisk alle apparatene som står på standby- eller hvilemodus ganske mye strøm, samlet sett.

Spare strøm - Gudbrandsdal Energi


Spare strøm ved å senke innetemperaturen

For deg som er ute etter å spare strøm, kan det være lurt å senke innetemperaturen. Det behøver ikke være drastisk, men for hver grad du senker den med, kan du spare cirka fem prosent av kostnadene til oppvarming, ifølge elfag.


Spare strøm med LED-pærer og sparedusj

Sammenlignet med vanlige glødepærer, bruker LED-pærer langt mindre energi. Dermed får du samme lysstyrke på vesentlig lavere effekt. En sparedusj kan også hjelpe deg med å spare strøm. Den kan faktisk senke vannforbruket med opptil 50 prosent, ifølge elfag. Husk: jo mindre vann du bruker, desto mindre må varmtvannsberederen varme opp. Et annet tips er å unngå å fylle badekaret for ofte. 


Spare strøm med smartløsninger

Det finnes en rekke smarthus-løsninger på markedet, som effektivt kan hjelpe deg å spare strøm i hverdagen. Slike løsninger sørger for styring av belysning, varme, låser og sikkerhet i boligen din.


Spare strøm med mindre lufting

Visste du at det å sette et vindu på gløtt er en lite økonomisk løsning når du forsøker å spare strøm? Over tid vil det dra masse energi fra varmekildene dine. Det er heller hensiktsmessig å lufte raskt og effektivt, slik at all luften skiftes i løpet av kort tid.


Spare strøm ved å velge riktig strømleverandør


Uansett om du bruker lite eller mye strøm, er det en fordel å være trygg på at du ikke betaler mer enn du må for forbruket ditt. I tillegg til å ha blant de billigste strømprisene i Norge, har Gudbrandsdal Energi Norges mest fornøyde strømkunder hele åtte år på rad, ifølge Norsk Kundebarometer. Også ifølge EPSI Rating, en uavhengig kundetilfredshetsanalyse, er det kundene til Gudbrandsdal Energi som er mest tilfredse.

Det kan være penger å spare på å bytte strømleverandør. Vær imidlertid oppmerksom på at mange leverandører har lokkepriser på for eksempel strompris.no, som kan være vanskelig å finne igjen på deres egne nettsider. 

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?