Hjem > Siste nytt > Grønt boliglån er bra for alle

Grønt boliglån er bra for alle

Gudbrandsdal Energi
Publisert 15.05.2024, sist oppdatert 15.05.2024

Stadig flere boligeiere har oppdaget fordelene med Grønt Boliglån. Her kan du lese mer om hvorfor dette lånet kan være noe for deg.

SpareBank 1 Gudbrandsdal har i mange år hatt et nært og godt samarbeid med Gudbrandsdal Energi (GE). Derfor tilbys ekstra gode betingelser på Grønt Boliglån og Miljølån gjennom fordelsprogrammet til GE. Banken, med kunder over hele landet, opplever en sterkt økende etterspørsel etter Grønt Boliglån. Dette lånet har et rentenivå som er betydelig under øvrige boliglånsrenter i banken, ca. 0,5 prosentpoeng lavere.

- Årsaken til at vi kan tilby dette gunstige lånet er at det er bra for kunden, bra for oss som bank og ikke minst bra for den grønne omstillingen som vi alle må bidra til, sier leder av Personmarkedet i banken, Truls Bjelke.

Energikarakteren er avgjørende

SpareBank 1 Gudbrandsdal har egne finansrådgivere med ansvar for både Grønt Boliglån og Miljølån. Marion Bakken ved Lillehammer-kontoret forklarer nærmere om hva som må til for å kvalifisere til grønne lån.

- Det er boligens energikarakter som er avgjørende. På brukte boliger vil en energimerking på A, B eller C tilfredsstille kravene til Grønt Boliglån. For nye boliger må det være energiattest på A eller B, hvilket er vanlig for nye boliger, forklarer Marion, før hun fortsetter;

-Det er lett å finne ut hva slags energimerking en bolig har. Alle boliger som er til salgs, må oppgi energikarakter. For alle boligeiere anbefaler vi å gå inn via våre hjemmesider lese mer om dette

En bolig kan med ulike tiltak få bedre energimerke. En bolig med energimerke E endres til det bedre om den eksempelvis blir etterisolert, skifter vinduer, får installert varmepumpe, eller solceller på taket. Da kan det være at en kvalifiserer til Grønt Boliglån, sier Marion Bakken.


Lavere rente og lavere kostnader

Hensikten med Grønt Boliglån er å oppmuntre boligeiere til å gjennomføre tiltak som bedrer energimerkingen på boligen. Premien for dette fra bankens side er altså lavere rente. Men det vil også være besparelser knyttet til særlig energiforbruk som boligeieren merker raskt.

- I tillegg får du en mer moderne og sikker bolig, samt at du øker attraktiviteten på boligen. Og ikke minst bidrar du positivt til det grønne skiftet. Det er mange fordeler med å ha en såkalt «grønn bolig», sier finansrådgiver Maria Sve Bjørndal ved bankens Ringebu-kontor.

Hun oppfordrer kunder som ønsker Grønt Boliglån om å ta kontakt, for å få vurdert mulighetene.

- Det kan være at en må gjøre noen tiltak og investeringer for å kvalifisere til Grønt Boliglån. Men da har vi Miljølån som nettopp er til miljøvennlige og energibesparende tiltak. Dette lånet er også lavere priset enn andre lån, fortsetter Maria.Finansrådgiver Maria Sve Bjørndal i Sparebank 1 Gudbrandsdal

EU-direktiv vil få konsekvenser

- Som kunde av GE er Grønt Boliglån og Miljølån ekstra gunstig. Som bank ønsker vi at så mange som mulig av våre kunder har Grønt Boliglån. Finansmyndighetene oppfordrer bankene til å ha så grønne porteføljer som mulig. Dessuten har EU i april besluttet et direktiv som stiller krav til nivå på energimerkingen på dagens boliger, forteller Marion. 

Alle detaljer om hvordan dette slår ut i Norge er ikke klart, men at det på sikt blir krav om at boligene må bli mer energivennlige, er på det rene. Da er det hensiktsmessig å gjøre noe med boligen allerede nå, og slik sett både få lavere rentenivå, reduserte energikostnader, samt utnyttet eventuelle støtteordninger som gis gjennom Enova

- Selv om vi opplever økende interesse for både Grønt Boliglån og Miljølån, er det nok mange som ikke er klar over mulighetene. Vår anbefaling er å gjøre en sjekk for å se hvilken energikarakter boligen ligger på nå, og deretter planlegge for hvordan forbedre nivået. Kanskje er det ikke så mye som skal til, eller i beste fall tilfredsstiller boligen allerede kravene. Da er det penger spart å bytte til Grønt Boliglån, sier finansrådgiver Marion Bakken.

Du finner mer generell informasjon om Grønt Boliglån og Miljølån på bankens hjemmesider. Ved å gå inn på kundefordeler i appen (som ligger under Min konto) får du tilgang til informasjon om betingelser som gjelder kunder hos Gudbrandsdal Energi. 


Artikkelen er skrevet av Sparebank 1 Gudbrandsdal, mai 2024. 

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?