Hjem > Siste nytt > Blendet av billige strømpriser? Slik unngår du å gå i strømfella

Blendet av billige strømpriser? Slik unngår du å gå i strømfella

Publisert 07.02.2019, sist oppdatert 28.05.2020

Mange strømselskaper lokker med tilsynelatende billige strømpriser, for så å skru dem kraftig opp igjen etter kort tid. Her får du våre beste tips til hvordan du unngår å gå i strømfella.

Mange strømselskaper lokker med tilsynelatende billige strømpriser, for så å skru dem kraftig opp igjen etter kort tid. Her får du våre beste tips til hvordan du unngår å gå i strømfella. 


Strømpriser i Norge er alltid et hett tema, uavhengig av årstid. Som forbrukere er vi interesserte i å få valuta for pengene våre, men i en jungel av utallige strømselskaper, priser og abonnementer, er det lett å gå seg vill når du skal bytte strømleverandør. Hvordan unngår du å bli lurt av lokkeprisene, slik at du kan ende opp med fornuftige strømpriser fra måned til måned?

Billige strømpriser - lar vi oss blende?


I programmet TV2 hjelper deg, med premiere 7. februar, tar redaksjonen opp problemstillingen knyttet til strømpriser. Strømselskaper lokker kundene med Norges tilsynelatende billigste strømpriser, for så å skru dem opp igjen etter kort tid. 

Daglig leder i Gudbrandsdal Energi, Jan Jansrud, forteller at mange lar seg lure av det som står med liten skrift i strømkontrakten.

— Det finnes strømselskaper som overfører kundene til dyre produkter dersom de ikke innen kort tid har tegnet seg for efaktura eller avtalegiro uten forvarsel, eller tar veldig høye bruddgebyr. Det kan fort bli dyrt.

Dermed er Jansruds viktigste tips til deg å lese godt gjennom hva som faktisk står i avtalen. 

Norges mest fornøyde strømkunder - Gudbrandsdal Energi


Sammenligne strømpriser - dette må du tenke på



De siste årene har det dukket opp en rekke verktøy som sammenligner strømpriser, og hjelper deg å finne frem til de billigste strømprisene i Norge. Her skal du være oppmerksom på at mange leverandører har lokkepriser som dukker opp på for eksempel strømpris.no, men som kan være vanskelig å finne igjen på deres egne nettsider. 

- Her må kundene passe på at de ikke ender opp med å velge «feil» abonnement, og ender opp med høyere strømpriser, sier Jansrud. Det kan virke veldig uoversiktlig i strømmarkedet. Hvis kunden velger et lokketilbud som varer i en måned med overgang til annet produkt kan du oppleve å en rabatt på minus 15 øre/kWh første måned, mens du de påfølgende månedene har en spotpris på pluss 15 øre/kWh i påslag. Da går vinningen fort opp i spinningen.


En annen vanlig problemstilling er at leverandørene flytter kundene over på et langt dyrere abonnement, dersom de ikke tegner efaktura eller tilsvarende innen en måned.

Kunder som velger avtaler med bindingstid bør også se opp for såkalte bruddgebyr, som må betales dersom kunden ønsker å bytte avtale.

- Her har vi sett ekstremtilfeller opp mot 3000 kroner, men slik opererer ikke strømleverandører som ønsker fornøyde kunder. Vi pleier ofte å gå i motsatt retning, og refundere bruddgebyrene eller deler av dem for kundene som kommer til oss. Selvfølgelig innen rimelighetens grenser, påpeker Jansrud.

Billige strømpriser - Gudbrandsdal Energi


Hva annet enn strømpriser bør du ha i bakhodet?


Daglig leder i Gudbrandsdal Energi, Jan Jansrud, har en klar oppfordring til deg som sammenligner strømpriser, og vurderer å bytte strømleverandør: finn en strømleverandør du kan stole på.

I tillegg til å ha blant de billigste strømprisene i Norge, har Gudbrandsdal Energi Norges mest fornøyde strømkunder hele åtte år på rad, ifølge Norsk Kundebarometer. Også ifølge EPSI Rating, en uavhengig kundetilfredshetsanalyse, er det kundene til Gudbrandsdal Energi som er mest tilfredse.

Mange lener seg på Forbrukerrådet når det kommer til strømpriser i Norge, og Forbrukerrådets råd om «hvordan slippe å bli lurt». Her er deres beste råd for å unngå en heftig strømpris-smell:

● Unngå kampanjetilbud på strøm, eller vært obs på at prisen kan mer enn tidoble seg på kort tid. På strømpris.no kan du klikke på «Tilpass søket», og deretter «Vis bare priser etter tilbudsperioden er over».

● Velg en avtale som gir deg varsling om endringer i den kanalen du ønsker.

● Du kan normalt velge mellom spotpris, fastpris og variabel pris. Spotpris betyr at prisen kan gå opp og ned, mens fastpris er hva du må betale. Som regel lønner det seg å velge spot/innkjøpspris, da det gir lavest strømregning over tid.


Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?