Hjem > Siste nytt > Strømsparingstips

Strømsparingstips

Publisert 18.08.2021, sist oppdatert 13.11.2023

Det er en del enkle grep du selv kan ta for å spare på strømmen og redusere forbruket ditt. Det vil påvirke strømregningen din positivt, uavhengig av hvilken strømavtale du har. Visste du at oppvarming står for den største delen av strømforbruket i private hjem?

Skru ned varmen inne

Tåler du å ha det litt kaldere inne, kan det ha stor effekt. For hver grad innetemperaturen senkes, reduseres energiforbruket til oppvarming med 3-5 prosent. Bruk gjerne termostatstyrte ovner eller smartstyrte ovner. Anbefalt innetemperatur er:

 • Oppholdsrom: 20–22 grader
 • Kjøkken: 20 grader
 • Gang/Entré: 18 grader
 • Soverom: 15 grader
 • Bad: 22–24 grader

Tonje sitt beste strømsparingstips

Mitt beste tips er å bli bevisst eget strømforbruk. Ta i bruk appen og få oversikt over forbruk, priser og kostnader. Mens du spiser frokost kan du sjekke dagen spotpris som du sjekker været. Når på dagen er det rimeligere? Flytt forbruket deretter om du har mulighet til det, men unngå likevel å sette på alt av maskiner og elbillading samtidig. Da vil du få høye effekttopper, som kan gi dyrere nettleie.

Tonje - Salgsansvarlig bedrift

Tonje Grosberg Stø - Salgsansvarlig bedrift

Halvard sitt beste strømsparingstips

Bruk panelovner med nattsenking og program for å senke temperaturen når du ikke er hjemme.

Halvard - Markedskonsulent

Halvard - Ansvarlig app og digitale tjenester

Få deg sparedusj – eller dusj raskere
En sparedusj er en rimelig investering for å redusere varmtvannbruken. Faktisk halverer en sparedusj forbruket ditt – som vil merkes på strømregningen.

Det er også penger å spare på å ta kortere dusjer med vanlig dusj. En vanlig dusj bruker cirka 20 liter i minuttet. En dusj på ti minutter koster deg omtrent seks kroner med en strømpris på 80 øre per kilowattime (kWh).

Vask minst mulig for hånd
Visste du at oppvaskmaskiner bare bruker omtrent 10–14 liter vann hver gang, mens det faktisk skal mye til å bruke mindre enn dette om du selv vasker bare litt for hånd? Husk også å fylle den opp før du setter den på.

Vask klær med måte
Fyll vaskemaskinen helt opp før du vasker klær. Den bruker ikke noe mindre energi selv med mindre innhold. Vask også med så lav temperatur du kan.

Rask lufting
Luft ut hjemme kort og effektivt. Det lønner seg å la vinduene stå på vidt gap i noen minutter i stedet for litt åpne lenge.

Bytt pærer – og slukk lyset 
Belysning er ikke den verste energislukeren, men det er likevel noe å spare på å bytte ut den vanlige lyspæren med en LED-pære eller en sparepære. Husk ellers å slå av lys i rom du ikke oppholder deg i.

Ikke slipp ut varmen
Trekker det kaldt? Unngå varmetap ved å montere tettelister rundt dører, vinduer og taklister.

Skru av dingser du ikke bruker
Skru helt av ulike elektriske apparater og dingser helt av når de ikke er i bruk, og husk å trekke ut ladere ut av stikkontakten når de ikke brukes.

Hvor varm er varmtvannstanken din?
Ikke ha unødvendig høy temperatur på varmtvannstanken din. Vannet bør være på omtrent 75 grader. 

Senk temperaturen i ubrukte rom
Ikke bruk unødvendig energi på å varme opp rom som ikke brukes og lukk dørene. Skru ned temperaturen, men ha minimum 10 grader i rom med, eller i nærheten av, vannrør for å unngå at rørene fryser på vinterstid.


Andre smarte strømsparingstips

 • Senk temperaturen om natten
 • Slå av lys og varme i rom som ikke er i bruk
 • Bytt til sparepærer/LED pærer
 • Fotocelle på utelys
 • Bruk tidsur på motorvarmer
 • Lad elbilen smart
 • Fyr med ved

Hva bruker mest strøm?

Det er oppvarming av boligen og varmtvann som står for den desidert største delen av strømforbruket. Hvor mye strøm som brukes på oppvarming avhenger av flere faktorer som byggeår, energistandard og varmelekkasjer. Jo bedre isolert boligen er jo mindre vil andelen til oppvarming av boligen bli.

Andre elementer som bidrar til forbruket er eksempelvis belysning, vaskemaskin, tørketrommel, oppvaskmaskin og andre elektriske aparater. Ved å flytte bruken av disse til tider på døgnet med lavere spotpris kan man redusere strømkostnadene.Bestill strøm

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?