Hjem > Siste nytt > Dette er strømsparetipsene du må vite om i sommer

Dette er strømsparetipsene du må vite om i sommer

Gudbrandsdal Energi
Publisert 10.07.2023, sist oppdatert 10.07.2023

Økte kostnader og en svekket kronekurs har ført til at mange nordmenn har endret sine ferieplaner. En undersøkelse fra Danske Bank fra juni 2023, viser at bekymringen for høye mat- og strømregninger overgår frykten for renteøkninger.

I samme undersøkelse fremkommer det at 1 av 3 blir nedfor når de tenker på sin egen privatøkonomi. 1 av 3 sier de har et ønske om å bedre den økonomiske situasjonen, men de vet ikke helt hvor eller hvordan de skal begynne. NHO Reiseliv opplever også en endring i nordmenns adferd. Ferske tall viser nemlig at i år planlegger én av fire nordmenn å droppe utenlandsturen denne sommeren, og hele 49 prosent sier at de vil tilbringe ferien på hytta.

Ifølge daglig leder, Marius Røed Sveipe i Gudbrandsdal Energi, finnes det enkle og effektive sparetips som kan bidra til å senke energikostnadene i sommer. Fra bevisst bruk av varmepumper til smarte verktøy og tjenester.

– Vi vet at mange opplever en trangere økonomi nå, og har behov for å redusere kostnadene. Det kan derfor være smart å tenke på hvordan man bruker strømmen også nå i sommer. For selv om sommertemperaturen generelt sett fører til lavere strømforbruk, er det viktig å merke seg at dette kan variere avhengig av om man befinner seg hjemme, eller på hytta på fjellet eller ved sjøen. Derfor kan det være gunstig å ta med seg noen enkle tips i sommerferien for å ytterligere redusere strømkostnadene og for å sikre et mer bærekraftig strømforbruk, sier han.

Her er 9 tips om hvordan man kan spare strøm i sommer

1. Bevisst bruk av varmepumpe: Sett den på "Heat" når du trenger oppvarming og på "Cool" når du trenger kjøling. Aldri "Auto". Moderne varmepumper bruker 0,5-1 kilowatt per time når de kjøler ned et rom. For å holde energiforbruket nede, anbefales det å sette en behagelig temperatur i stedet for å ha det veldig lavt. Hold dører og vinduer lukket for å hindre varmluft i å strømme inn.

2. Dra nytte av kjølige kvelder og netter: Åpne vinduer og bruk naturlig ventilasjon til å kjøle ned boligen. 

3. Bruk solskjerming: Monter persienner, markiser eller solfilm på vinduer som utsettes for direkte sollys for å redusere oppvarming av rommet og dermed behovet for å kjøle ned boligen.

4. Skru ned temperaturen på varmekabler – eventuelt helt av: Sjekk om du varmer opp rom som ikke trenger det nå.

5. Blir kaldtvannet aldri skikkelig kaldt? Sjekk om du har varmekabler stående på vannrøret. Husk eventuelt å skru dem på igjen til høsten.

6. Bruk naturlig lys: Skru av lyset og dra nytte av de lange og lyse sommerkveldene. Åpne gardinene og slipp lyset inn.

7. Isolering og tetting: En godt isolert bolig holder på både kald luft og varm luft. Tett eventuelle luftlekkasjer rundt vinduer, dører og lister for å forhindre at kald luft lekker ut og varm luft kommer inn. Dette vil også være nyttig når vinteren kommer og bidra til å redusere oppvarmingskostnadene.

8. Vedlikehold av varmepumpen: Vedlikehold og service forlenger levetiden og optimaliserer varmepumpens funksjonalitet over tid. Støvsug eller skyll filteret en gang i måneden og sørg for regelmessig service på varmepumpen. Det anbefales å gjennomføre service i sommerhalvåret for å få en grundig sjekk og gjennomgang av varmepumpen før høsten setter inn.

9. Dra nytte av smarte verktøy og tjenester:

  • Smartlading av elbil: Ved å bruke smartlading med ladeboks til elbilen din, vil denne ta hensyn til både spotprisen og nettleieprisen. Den sørger for at elbilen lades på de mest kostnadseffektive tidspunktene, samtidig som den er fulladet til ønsket tidspunkt.  Du kan også smartlade direkte via bilen dersom du ikke har ladeboks.

  • Innsikt i eget forbruk og priser: Våre kunder har tilgang til app som gir full oversikt og kontroll over forbruk, priser og kostnader. Tall viser at appbrukere er de som har redusert strømforbruket sitt mest. 

  • Pulsmåler: Med en pulsmåler får du umiddelbar tilgang til informasjon om ditt eget strømforbruk i sanntid. Dette verktøyet gir deg verdifull innsikt og hjelper deg med å identifisere områder i boligen din hvor du kan redusere strømforbruket og dermed redusere kostnadene.

  • SmartVVB: En enhet som sørger for at vannet varmes opp når strømprisene er på sitt laveste, noe som hjelper deg med å spare penger på strømregningen.

Ved å utnytte disse smarte verktøyene og tjenestene kan du optimalisere energiforbruket ditt, redusere kostnadene og bidra til en mer effektiv og bærekraftig bruk av strøm.


Daglig leder i Gudbrandsdal Energi, Marius Sveipe, viser fram appen og hvordan den gir kundene full oversikt og innsikt i eget strømforbruk. 

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?