Hjem > Siste nytt > Fra rekordlave til rekordhøye strømpriser

Fra rekordlave til rekordhøye strømpriser

Publisert 02.02.2021, sist oppdatert 02.02.2021

Fra et år der strømprisene gjennom 2020 var historisk lave fra start til slutt er det en helt forskjellig situasjon i kraftmarkedet vi nå er vitne til en måned inn i 2021. Så hva har skjedd?

Svaret på dette er kort og enkelt: Det ble vinter! Det ble kaldt - og det ser ut til å bli kaldt fremover.

Lave temperaturer = høyere forbruk

Med temperaturer godt på minussiden over store deler av Norden påvirkes de nordiske kraftprisene kraftig. Oppvarming er en betydelig kilde til kraftforbruk og med en kald januar har forbruket vært langt høyere enn normalt som har gitt oss høye kraftpriser.

I januar kom det cirka 50 prosent mindre tilsigsnedbør enn normalt. Norske vannmagasin har fortsatt en høy fyllingsgrad på 71,6 prosent og kraftproduksjonen fortsetter uke for uke som gjør at magasinfyllingen nærmer seg et mer vanlig nivå i historisk perspektiv.

Prisoppgang i markedet

I januar har vi også opplevd svært høye strømpriser grunnet høyt forbruk, lave temperaturer og mindre vind enn normalt. Når også vindkraftproduksjonen uteblir nærmer de norske prisene seg kraftprisene vi ser i Nord-Europa, som er preget av gasskraftproduksjon.

Fjoråret var preget av mildt vått og vindfullt vær, og vannkraftprodusentene måtte produsere mer kraft enn hva som ble etterspurt for å benytte ressursoverskuddet. Nå ser vi nå et høyt forbruk og ingen overproduksjon fra hverken vann eller vindkraft. Når værmeldingene i tillegg melder om kulde ut februar da er resultatet prisoppgang i kraftmarkedet.

Utsiktene fremover

Utsiktene fremover indikerer at vi er på det høyeste nivået nå, men helt sikre kan vi ikke være. Prisforventningene fremover tilsier at februar blir litt billigere enn januar, og at mars blir billigere enn februar. Videre så går prisforventningene gradvis nedover mot sommeren, og som vanlig er det sommermånedene som også i år er lavest priset.

Bekymret for høy spotpris? GE Trygg har pristak som sikrer forutsigbarhet og gir deg jevn pris hele døgnet.


Skrevet av Karl Einar Svor - produktansvarlig kraft i Gudbrandsdal Energi.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?