Dette lurer flest kunder på

Det er mange som kontakter oss for tiden så ventetid kan måtte påregnes. Vi har samlet en del av de vanligste spørsmålene og svarene på en egen side.

-> Klikk her for å se om ditt spørsmål besvares.

Hjem > Siste nytt > Fersk prisprognose: bør strømstøtten forlenges?

Fersk prisprognose: bør strømstøtten forlenges?

Thomas Gundersen
Publisert 03.02.2022, sist oppdatert 03.02.2022

En fersk prisprognose indikerer at spotpriskunder i den sørlige delen av Norge kan måtte belage seg på spotpriser over 70 øre/kWh + mva. ut året. Vi mener at strømstøtten fra staten bør forlenges så lenge det er så høye strømpriser.

Norge er delt inn i fem prisområder for strøm: Øst-Norge (NO1), Sør-Norge (NO2), Midt-Norge (NO3), Nord-Norge (NO4) og Vest- Norge (NO5). Strømstøtten fra staten slår inn ved en gjennomsnittlig spotpris på over 70 øre eks. mva. i prisområde, med henholdsvis 55% kompensasjon i desember og 80% i januar, februar og mars. Les mer om kompensasjonsordningen her. 

Våre prisprognoser indikerer en gjennomsnittspris som vil resultere i strømstøtte for både februar og mars. Faktisk tyder prisutsiktene på at behovet for strømstøtte kan vare lenger enn mars måned.

Ferske tall indikerer nemlig at samtlige månedspriser i terminmarked for Øst-, Vest- og Sør-Norge har en pris som ligger over innslagspunktet for strømstøtten. Det vil si at spotpriskunder i disse prisområdene kan måtte belage seg på spotpriser over 70 øre/kWh + mva. ut året. 

Snittprisen for de to nordligste prisområdene de neste 12 månedene ligger an til å være 33 øre eks. mva.

Diagrammet under viser prisprognose for spotpris for NO1 Østlandet eks. mva. i 2022 (blå linje). Den oransje indikerer innslagspunktet for strømstøtten (som varer til og med mars). 

Kun en prognose – mye kan fortsatt skje

Det er i vinterhalvåret norske strømkunder forbruker mest strøm. Fra overgangen mars til april synker våre privatkunders månedlige forbruk fra 10,4% til 7,8%.Vi forventer dermed at regningene til den vanlige husholdningskunde vil reduseres, basert på forbruk. 

Våre prisprognoser indikerer imidlertid at selv om forbruket reduseres vil prisene i kraftmarkedet fortsatt holde seg høye. Det betyr at vi bør forberede oss på høyere strømregninger enn normalt også utover våren. 

Vi i Gudbrandsdal Energi vet at både vær og vind, priser og fremtidsutsikter endrer seg raskt i kraftmarkedet. Dette er vårt beste anslag på nåværende tidspunkt. Med det som utgangspunkt anslår vi at prisnivået fremover danner behov for en utvidet strømstøtteperiode. 

Snittpriser de siste sju årene: dette er de billigste månedene

Med utgangspunkt i gjennomsnittlig strømpris per måned de siste sju årene, er dette tradisjonelt sett månedene med lavest pris:

  • Juni: 31,56 øre/kWh
  • Mai: 34,32 øre/kWh 
  • April: 35,14 øre/kWh
  • Juli: 35,24 øre/kWh 
  • Mars: 36,47 øre/kWh. 

Mye taler for at årets gjennomsnittspriser vil bli langt høyere enn tidligere snitt.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?