Hjem > Siste nytt > Strømstøtte fra staten

Strømstøtte fra staten

Ann Iren Kolås Ryen
Publisert 13.12.2021, sist oppdatert 04.09.2023

Fra 1. september 2023 beregnes strømstøtten per time, og ikke av månedlig gjennomsnittspris. Strømstøtten gjelder for hver time spotprisen i ditt prisområde overstiger 70 øre per kilowattime uten mva. (87,5 øre per kilowattime med mva.). Staten vil da betale 90 prosent av kraftprisen over dette nivået.

Du trenger ikke å foreta deg noe for å få kompensasjonen da denne automatisk trekkes fra nettleien din. Blir beløpet høyere enn nettleien, og du får strøm og nettleie på samme faktura, vil det trekkes fra den delen du betaler for strømmen. Har du ikke det, vil det utbetales til bankkontoen din.

Siden innføringen av strømstøtteordningen har regjeringen gjort flere endringer, som eksempelvis i støtteandelen og nå sist beregning av timepris, og ikke månedlig gjennomsnittpris. Les mer om det her. 

Strømstøtten gjelder ut 2024. 

Støtten gjelder: 

  • Private husholdninger, altså registrert på personnummer.
  • Boligselskaper (fellesmålt strømforbruk for husholdninger i eierseksjonssameier, borettslag, boligaksjeselskaper og ikke-seksjonerte boligsameier).
  • Forbruk opp til 5.000 kWh i måneden. Forbruk over dette blir ikke kompensert.
  • Uavhengig av hva slags strømavtale du har.

Unntak: 

  • Gjelder ikke fritidsboliger.
  • Gjelder ikke næringskunder, altså strømavtaler som er registrert på organisasjonsnummer/bedrift.
  • Bedrifter.

For gårdsbruk vil husholdningsforbruk (boligdelen) være dekket av ordningen. Dette kan du lese mer om på nettsidene til Norges Bondelag.

I tillegg gis det strømstøtte til jordbruksforetak, veksthus og vanningslag. Les mer om dette på sidene til Landbruksdirektoratet.

For mer informasjon, se Spørsmål og svar om strømstøtte for høye strømpriser på NVE sine nettsider. 

Trykk her for å se strømstøttehistorikk og tidligere strømstøttediagram.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?