22.06.2017

Chatboten: Fremtidens kundeservice

MYE ARBEID: Gudbrandsdal Energi tilbyr nå en chatbot, basert på kunstig intelligens, slik den lærer av kundebehandlingen hver gang den hjelper en kunde. Forstår den ikke hva den skal gjøre, vil den stille spørsmål. Foto: GUDBRANDSDAL ENERGI

(VG - annonsørinnhold) Nå skal du få svar på sekundet, 24 timer i døgnet – alt takket være kunstig intelligens.

Forbrukerundersøkelser anslår ifølge Gudbrandsdal Energi at kun ti prosent av kundehenvendelser i 2020 vil besvares via tale. Derfor forbereder strømselskapet seg på fremtiden ved å tilby kundene sine døgnåpen service via en såkalt chatbot.

– Målet er å kunne hjelpe kundene våre uavhengig av når vi er på kontoret. Kunden skal få hjelp til å løse enkle problemer og få grunnleggende informasjon når som helst på døgnet, året rundt, sier Thomas Gundersen i Gudbrandsdal Energi.

En chatbot er enkelt forklart et dataprogram som mennesker kan samhandle med, ved hjelp av språk, skriftlig eller muntlig. Apple sin «Siri» er typiske chatboter vi kjenner til i dag.


Det er digitalbyrået Sempro AS som står bak tjenesten som nå lanseres hos Gudbrandsdal Energi. Daglig leder, Kjetil Sinding, forteller at chatboten, som er basert på kunstig intelligens, bare vil bli smartere og smartere – men at det er en prosess å bygge en slik chatbot.

– Skal man først ha en chatbot, må den svare fort, ellers mister du følelsen av å snakke med et menneske. Se for deg at du er på en fest og sier hei til noen, og så stirrer de på deg i 20 sekunder før de svarer. Det går jo ikke, ler han.

UTVIKLET BOTEN: Det er Kjetil Sinding og hans team i Sempro AS som står bak Gudbrandsdal Energis nye satsing. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Blir smartere og smartere

Han fortsetter:

– Så var det bare å spille Jeopardy. Vi har svarene, men hva er spørsmålene. Det er mange ord og fraser som chatboten lærer seg. Det er for eksempel over 200 måter å si hei på.

Gudbrandsdal Energi sin chatbot er bygget slik at den tar for seg hele setninger, og bruker kunstig intelligens for å forstå hva brukeren ønsker hjelp med.

Andre ting du kan få vite gjennom chatboten, er eget strømforbruk, og etter hvert vil boten kunne ta kontakt med kundene. Hadde det ikke vært greit å få beskjed når strømprisen var på vei opp og det er gunstig å bytte avtale?

Sinding forteller at datamaskinen lærer av hver kundebehandling, og dermed blir smartere og smartere. Han mener at løsningen vil komme kundene til gode.

Det vil imidlertid ikke bli slutt på personlige kundebehandlere. Chatboten vil heller være et supplement hos Gudbrandsdal Energi.

Tilbyr fortsatt personlig service

Strømselskapet har lenge vært langt fremme hva gjelder digitalisering - blant annet ved å være et av de første som lanserte bestilling på Facebook.

– Vi vil alltid ha mennesker å prate med som en viktig del av kundeservicen vår, understreker Gundersen - og viser til at Gudbrandsdal Energi er kun ett av få selskaper i dag som ikke benytter seg av automatiske telefonsvarere når kundene ringer.

Han fortsetter:

– Vi anser det som vår plikt å teste ut ny teknologi for å kunne tilby kundene våre bedre løsninger, som igjen fører til bedre service. Ettersom det å få hjelp utenfor kontortid er å anse som en selvfølge i dagens digitale samfunn, er dette en del av en strategi for å optimalisere kundeservicen vår.

Dersom chatboten imidlertid ikke klarer å svare på spørsmål, eller får spørsmål som den ikke får lov til å svare på, vil den henvise videre til en kundebehandler.Markedskommentar uke 12 2019

Som forrige uke har denne uken har vært preget av varmt vær med mye nedbør og nedadgående strømpriser. Fremtidsprisene for strøm har også svekket seg sammen med lavere gass-, kull-, og CO2-priser. Den hydrologiske balansen som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er forbedret med over tre TWh siden forrige fredag.

Les mer

Markedskommentar uke 11 2019

Denne uken har vært mild med temperaturer over normalen for årstiden, mye nedbør og høy vindkraftproduksjon har holdt spotprisene nede.

Les mer

Gudbrandsdal Energi Mobil er lansert

Med konkurransedyktige mobilpriser og den samme gode kundeservicen som på strøm skal Gudbrandsdal Energi ta opp kampen om mobilkundene i Norge.

Les mer

Enova halverer støtten til varmepumper

I 2018 ble det utbetalt støtte til over 5000 varmepumper gjennom Enovatilskuddet.

Enova forteller i en pressemelding at de gjør flere justeringer i støttetilbudet til privathusholdningene. Det betyr i praksis at støtten justeres ned.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?