Hjem > Siste nytt > Ikke spar for mye på strømmen i sprengkulda

Ikke spar for mye på strømmen i sprengkulda

Ann Iren Kolås Ryen
Publisert 11.01.2024, sist oppdatert 11.01.2024

Selv om strømprisene er høye, er det viktig å opprettholde en viss temperatur for å unngå sprukne vannrør og vannlekkasjer.

– For å opprettholde et bærekraftig energiforbruk, spesielt nå når det er ekstra kaldt, anbefaler vi å gjøre små grep uten å risikere at vannrør fryser. Det er lurt å redusere temperaturen i rom du ikke bruker, men pass på å holde frostsikker temperatur. Har du rør som går i ytterveggen, eller er usikker på om du har det, bør du holde en høyere temperatur. Lei eventuelt et termisk kamera fra oss for å finne rørene, de vil synes i en kald yttervegg. Spar strøm der du kan, men ikke la strømsparing føre til store reparasjonskostnader, sier Marius Røed Sveipe, daglig leder i Gudbrandsdal Energi.


Riktig oppvarming

Varm opp  de delene av huset du faktisk bruker. Senk temperaturen på ubrukte rom, men sørg for at de holder seg over frostfri temperatur (10-15 grader), spesielt der det er røropplegg. Går rørene i ytterveggen må du holde en noe høyere temperatur for å være på den sikre siden – et termisk kamera vil avdekke hvor rørene går.


Beskytt rørene

Hindre frostskader ved å vurdere ekstra ovn i spesielt utsatte rom på de kaldeste dagene. Åpne  skapdører der rør passerer, og skru på eventuelle varmekabler på vannrør som ligger i bakken og er utsatt for frost. 


Riktig bruk av varmepumpe

Optimaliser varmepumpens ytelse ved å rengjøre innedelen. Still den alltid på en høyere temperatur enn panelovner for å utnytte varmepumpens effektivitet maksimalt. Husk å sette varmepumpen i «HEAT»-modus og ikke «AUTO»-modus. Bruk dagene med mildere vær på å fjerne snø og is fra varmepumpens utedel i henhold til produsentens anvisning.


Fyr med ved

Har du en vedovn, fyr med ved hvis det er mulig. Sørg for at du har tilstrekkelig med ved tilgjengelig. En god ovn er mer effektiv enn en åpen peis.


Reduser varmetapet

Har du kaldloft og vesentlig mindre snø på taket enn husene rundt deg kan det tyde på at boligen har stort varmetap gjennom taket. Da kan du kjøpe isolasjonsmatter og selv rulle ut på loftet.


Tett luker

Steng og tett luker og kjellervinduer som trekker kald luft når kulden er på sitt verste. Åpne dem igjen når været tillater det for riktig ventilasjon og for å unngå dårlig inneklima. Dårlig inneklima gir også gode forhold for fukt og muggdannelse. Får du dugg på innsiden av vinduene tyder på at du må få ut mer fuktig luft. Luft kort og effektivt fremfor å ha vinduene på gløtt – da får du skiftet ut luften, samtidig som inventar og bygningsmasse holder på mye av varmen.


Ekstra isolasjon for vinduer

Skap ekstra isolasjon til kalde vinduer ved hjelp av tykke gardiner eller heng opp ullpledd foran vinduer som lekker mye. Det er ikke her du sparer mest strøm, men det vil fungere som et skjold mellom den kalde luften utenfra og den varme luften inne, og dermed gi et ekstra lag med isolasjon.


Identifiser varmelekkasjer

Som kunde hos oss kan du leie et termisk kamerafor å avdekke varmelekkasjer i boligen din, noe som vanligvis kan være vanskelig å oppdage.


Hva om strømmen går?

Planlegg for nødvendigheter som lys, varme, mat og drikke i tilfelle strømbrudd. Sørg for nok ved hvis du har vedovn, ha vann på lager i tilfelle vannrørene fryser, og litt ekstra mat og drikke. Se DSB sine beredsskapsråd her.Ikke kunde ennå, og er litt nysgjerrig på vår strømavtale og hva vi kan tilby deg?

Ta en prat med oss!

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?