– For å opprettholde et bærekraftig energiforbruk, spesielt nå når det er ekstra kaldt, anbefaler vi å gjøre små grep uten å risikere at vannrør fryser. Det er lurt å redusere temperaturen i rom du ikke bruker, men pass på å holde frostsikker temperatur. Har du rør som går i ytterveggen, eller er usikker på om du har det, bør du holde en høyere temperatur. Lei eventuelt et termisk kamera fra oss for å finne rørene, de vil synes i en kald yttervegg. Spar strøm der du kan, men ikke la strømsparing føre til store reparasjonskostnader, sier Marius Røed Sveipe, daglig leder i Gudbrandsdal Energi.
Riktig oppvarming
Varm opp de delene av huset du faktisk bruker. Senk temperaturen på ubrukte rom, men sørg for at de holder seg over frostfri temperatur (10-15 grader), spesielt der det er røropplegg. Går rørene i ytterveggen må du holde en noe høyere temperatur for å være på den sikre siden – et termisk kamera vil avdekke hvor rørene går.
Beskytt rørene
Hindre frostskader ved å vurdere ekstra ovn i spesielt utsatte rom på de kaldeste dagene. Åpne skapdører der rør passerer, og skru på eventuelle varmekabler på vannrør som ligger i bakken og er utsatt for frost.
Riktig bruk av varmepumpe
Optimaliser varmepumpens ytelse ved å rengjøre innedelen. Still den alltid på en høyere temperatur enn panelovner for å utnytte varmepumpens effektivitet maksimalt. Husk å sette varmepumpen i «HEAT»-modus og ikke «AUTO»-modus. Bruk dagene med mildere vær på å fjerne snø og is fra varmepumpens utedel i henhold til produsentens anvisning.
Fyr med ved
Har du en vedovn, fyr med ved hvis det er mulig. Sørg for at du har tilstrekkelig med ved tilgjengelig. En god ovn er mer effektiv enn en åpen peis.
Reduser varmetapet
Har du kaldloft og vesentlig mindre snø på taket enn husene rundt deg kan det tyde på at boligen har stort varmetap gjennom taket. Da kan du kjøpe isolasjonsmatter og selv rulle ut på loftet.
Tett luker
Steng og tett luker og kjellervinduer som trekker kald luft når kulden er på sitt verste. Åpne dem igjen når været tillater det for riktig ventilasjon og for å unngå dårlig inneklima. Dårlig inneklima gir også gode forhold for fukt og muggdannelse. Får du dugg på innsiden av vinduene tyder på at du må få ut mer fuktig luft. Luft kort og effektivt fremfor å ha vinduene på gløtt – da får du skiftet ut luften, samtidig som inventar og bygningsmasse holder på mye av varmen.
Ekstra isolasjon for vinduer
Skap ekstra isolasjon til kalde vinduer ved hjelp av tykke gardiner eller heng opp ullpledd foran vinduer som lekker mye. Det er ikke her du sparer mest strøm, men det vil fungere som et skjold mellom den kalde luften utenfra og den varme luften inne, og dermed gi et ekstra lag med isolasjon.
Identifiser varmelekkasjer
Som kunde hos oss kan du leie et termisk kamerafor å avdekke varmelekkasjer i boligen din, noe som vanligvis kan være vanskelig å oppdage.
Hva om strømmen går?
Planlegg for nødvendigheter som lys, varme, mat og drikke i tilfelle strømbrudd. Sørg for nok ved hvis du har vedovn, ha vann på lager i tilfelle vannrørene fryser, og litt ekstra mat og drikke. Se DSB sine beredsskapsråd her.
Ta en prat med oss!
Fyllingsgraden i Norge samlet sett ligger nesten på vanlig nivå for årstiden. Været blir en avgjørende faktor for hvilke strømpriser vi...
Gudbrandsdal Energi havner på en solid 14. plass i Norsk Bærekraftbarometer 2024, uavhengig av bransje.