Hjem > Oppdag varmetap i din bolig - lei et termisk kamera

Oppdag varmetap i din bolig - lei et termisk kamera

Oppvarming av bolig er en av de største kildene til strømforbruk og derfor også det som står for den største delen av strømregningen. 

Nå kan du enkelt oppdage varmetap i boligen din ved å leie et termisk kamera av oss.

Vilkår for leie av termisk kamera

Privatkunder: 

 • Du må være strømkunde hos oss for å leie termisk kamera. 
 • Leie koster kr 229,- som dekker frakt og administrasjon. 
 • Du bestiller kamera fra oss via appen / Min side, vi sender deg kameraet i posten, ferdig ladet.
 • Vi må ha kameraet tilbake innen 12 dager fra utsending, etter det vil vi belaste deg kr 10,- pr dag fram til vi mottar kameraet.
 • Hvis du ødelegger kameraet, eller vi ikke har fått det tilbake innen fire uker, må det erstattes. Da vil vi belaste deg kr 7 000,-.

Bedrifter: 

 • Må ha aktiv strømavtale hos Gudbrandsdal Energi 
 • Leie koster kr 183,2 ekskl. mva. som dekker frakt og administrasjon. 
 • Dere bestiller kamera via appen / Min side, vi sender dere kameraet i posten, ferdig ladet.
 • Vi må ha kameraet tilbake innen 12 dager fra utsending. Etter det vil vi belaste dere kr 8,- ekskl. mva. pr dag fram til vi mottar kameraet.
 • Hvis kameraet blir ødelagt eller vi ikke har fått det tilbake innen fire uker, må det erstattes. Da vil dere belastes kr 5600,- ekskl. mva.

Hvordan virker kameraene?

Kameraene du kan leie av oss er av merke FLIR og fungerer på Android og iOS. Det anbefales å laste ned appen før du leier kamera for å se om telefonen din er kompatibel. For Android er kravet Android versjon 11 eller nyere og for iOS er kravet iOS 15.0 eller nyere. 

Du kobler kameramodulen enkelt og greit til ladeporten på mobiltelefonen din. Kort fortalt registrerer kameraene temperatur og temperaturforskjeller. Kalde overflater har en mørkere farge og varme overflater blir lysere. Her kan du se en enkel instruksjonsvideo.

Kameraet får dessverre ikke strøm fra telefonen, og det innebygde batteriet varer ca 40 minutter. For å lade det opp trenger du en USB-C-kabel, som plugges inn ved siden av av/på-knappen.

Hvor henvender jeg meg for å få leie et kamera?

Bestilling av kamera gjøres i GE-appen eller på Min Side.

Her registrerer du om du ønsker til iPhone, Android USB-C eller Android Micro-USB.

Vi har også noen kamera med Bluetooth (FLIR ONE Edge) som passer uavhengig av telefon. Dersom du mottar en Bluetooth versjon så må du velge denne typen når du kobler det til i FLIR ONE-appen.

For ordens skyld ser du her de to ulike USB-typene. USB-C øverst og Micro-USB nederst.

Oppsett av kamera

Last ned appen FLIR ONE til din mobiltelefon, godkjenn etterspurte tillatelser og koble til enheten/kameraet.
Har du Bluetooth versjon må du huske på å slå på Bluetooth på telefonen før oppkobling. 

Last ned til Android
(Krever Android versjon 11 eller nyere)

Last ned til IOS
(Krever IOS 15.0 eller nyere)

Hva skal jeg se etter?

Hovedpoenget er å detektere varmelekkasjer og varmetap. Fra innsiden av huset skal du se etter blå områder, og fra utsiden hvite, gule og oransje områder. Ser du for eksempel blå streker langs vinduer og dører mens du bruker kameraet innendørs, betyr dette manglende isolasjon rundt vinduet eller at tetningslistene lekker. Større blå områder betyr gjerne manglende eller dårlig isolasjon i vegg eller på loftet.

Her kan du se en enkel instruksjonsvideo.


I utgangspunktet kan du bruke et termisk kamera til alle mulige oppgaver der du trenger å se differanse i temperatur. Her er noen praktiske ting du kan gjøre i tillegg til å sjekke huset for varmetap når du først har tilgang til kameraet.

 1. Finne vannlekkasjer
  - Områder hvor vannlekkasjen befinner seg er som oftest noe varmere eller kaldere enn områdene rundt og ved hjelp av et termisk kamera kan du finne disse områdene.

 2. Finne rør i veggen
  - Skru på varmtvannet og bruk kamera til å filme eller fotografere veggen. Da ser du hvor i veggen vannrørene går og hvor du må være forsiktig ved eventuelt boring.

 3. Sjekke sikringer
  - En sikring vil bli varmere dersom kursen er i bruk, men en veldig varm sikring kan tyde på en feil. Vi anbefaler å ta kontakt med en elektriker dersom du mener noe er feil. Dette kan gjøres både i bolig og i bilen.

 4. Kontrollere varmetråder i sete, vindu og speil.
  - Bruk kamera til å se om det kan være defekte varmetråder i vindu eller bilsete.Jeg har funnet en lekkasje, hva gjør jeg?

Varmelekkasje fra eldre dører og vinduer er typiske funn. Det er enkelt og rimelig å skifte tetningslister selv.

Manglende eller dårlig isolasjon av loft kan være en kilde til varmelekkasje og kan være enkelt å gjøre noe med selv. Dette kan du finne ut av ved å ta bilde av himlingen nedenfra eller ta bilde av taket utenfra. 

Finner du at varmtvannsberederen din stråler varme (lyse punkter) er det tegn på at denne er for dårlig isolert. Kanskje fordi den er for gammel? I slike tilfeller kan man vurdere å etterisolere den eller rett og slett bytte den ut med en ny som er bedre isolert.

Hvordan returnerer jeg kameraet?

Kameraet pakkes inn i den støtsikre emballasjen det kom i og legges tilbake i konvolutten. Returetiketten klistres på utsiden av denne, over den opprinnelige.

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?