Hjem > Oppdag varmetap i din bolig - lån et termisk kamera

Oppdag varmetap i din bolig - lån et termisk kamera

Oppvarming av bolig er en av de største kildene til strømforbruk og derfor også det som står for den største delen av strømregningen. 

Nå kan du enkelt oppdage varmetap i boligen din ved å låne et termisk kamera av oss.

Høsten 2023 vil det være mulig å låne termisk kamera igjen! 

Vilkårene

  • Du må være strømkunde hos oss for å låne termisk kamera. 
  • Du får låne kamera gratis, men betaler frakt. 
  • Du bestiller kamera fra oss, vi sender deg kameraet i posten, ferdig ladet.
  • Vi må ha kameraet tilbake innen ti dager fra utsending, etter det vil vi belaste deg 10 kr pr dag fram til vi mottar kameraet.
  • Hvis du ødelegger kameraet, eller vi ikke har fått det tilbake innen fire uker, må det erstattes. Da vil vi belaste deg kr 4000.

Hvordan virker kameraene?

Kameraene du kan låne av oss er av merke FLIR og fungerer på Android og iOS. Det anbefales å laste ned appen før du bestiller lån av kamera for å se om telefonen din er kompatibel.

Du kobler kameramodulen enkelt og greit til ladeporten på mobiltelefonen din. Kort fortalt registrerer kameraene temperatur og temperaturforskjeller. Kalde overflater har en mørkere farge og varme overflater blir lysere. Her kan du se en enkel instruksjonsvideo.

Kameraet får dessverre ikke strøm fra telefonen, og det innebygde batteriet varer ca 40 minutter. For å lade det opp trenger du en USB-C-kabel, som plugges inn ved siden av av/på-knappen.

Hvor henvender jeg meg for å få låne et kamera?

Vi har nå midlertidig stengt muligheten for lån av termisk kamera men åpner opp igjen høsten 2023. Vilkår gjelder (se lenger opp).

For ordens skyld ser du her de to ulike USB-typene. USB-C øverst og Micro-USB nederst.

Oppsett av kamera

Last ned appen FLIR ONE til din mobiltelefon, godkjenn etterspurte tillatelser og koble til enheten/kameraet.

Last ned til Android

Last ned til IOS

Hva skal jeg se etter?

Her kan du se en enkel instruksjonsvideo.

Hovedpoenget er å detektere varmelekkasjer og varmetap. Fra innsiden av huset skal du se etter blå områder, og fra utsiden hvite, gule og oransje områder. Ser du for eksempel blå streker langs vinduer og dører mens du bruker kameraet innendørs, betyr dette manglende isolasjon rundt vinduet eller at tetningslistene lekker. Større blå områder betyr gjerne manglende eller dårlig isolasjon i vegg eller på loftet.

Jeg har funnet en lekkasje, hva gjør jeg?

Varmelekkasje fra eldre dører og vinduer er typiske funn. Det er enkelt og rimelig å skifte tetningslister selv.

Manglende eller dårlig isolasjon av loft kan være en kilde til varmelekkasje og kan være enkelt å gjøre noe med selv. Dette kan du finne ut av ved å ta bilde av himlingen nedenfra eller ta bilde av taket utenfra. 

Finner du at varmtvannsberederen din stråler varme (lyse punkter) er det tegn på at denne er for dårlig isolert. Kanskje fordi den er for gammel? I slike tilfeller kan man vurdere å etterisolere den eller rett og slett bytte den ut med en ny som er bedre isolert.

Hvordan returnerer jeg kameraet?

Kameraet pakkes inn i den støtsikre emballasjen det kom i og legges tilbake i konvolutten. Returetiketten klistres på utsiden av denne, over den opprinnelige.

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?