Hjem > Siste nytt > Vinteren byr på enda høyere strømpriser

Vinteren byr på enda høyere strømpriser

Publisert 29.09.2022, sist oppdatert 29.09.2022

De sørlige prisområdene ligger an til en gjennomsnittlig spotpris på rundt 8-9 kr/kWh inkludert mva. i vintermånedene desember, januar og februar.

Forventningene baserer seg på fremtidsmarkedet for handel av kraft. Utviklingen vi ser viser økte priser i sør i vinter, med en månedlig snittpris på 7,7 kr/kWh i desember, 8,4 kr/kWh i januar og 8,8 kr/kWh i februar inkludert mva.

Midt- og Nord-Norge forventes å ligge vesentlig lavere, som grafen under viser. 

Status i markedet nå 

Etter at EU for alvor satte gassprisen på dagsorden, har prisen på denne gått noe ned. Det gir i utgangspunktet lavere strømpris. De siste dagene har imidlertid bildet endret seg, med det som ser ut til å være en sabotasjeaksjon rettet mot gassrørledningene fra Russland til Tyskland. Dette markerer en ny eskalering rundt krigen i Ukraina, der energiforsyning brukes som maktmiddel. Det har gitt et løft i gassprisen igjen, som igjen gjenspeiles i strømprisen.

Ellers har vi sett en tydelig sammenheng mellom strømpris og vindkraftproduksjon. Strømprisene har den siste måneden vært på sitt laveste når vindkraftproduksjonen var på sitt høyeste. Det skal også sies at dette punktet inntraff gjennom en helg, som betyr lavere forbruk enn på en ukedag.

Tidenes dyreste strømvinter? 

Rent prismessig går vi mot den dyreste vinteren noensinne. Men med en strømstøtte på 90 prosent betyr det at vanlig forbrukere nå betaler 10 prosent av strømkostnaden over 70 øre uten mva. Med en strømpris på 9 kroner/kWh inkl. mva. vil det si at du betaler 1,69 kr/kWh inkl. mva. Nettleie kommer i tillegg. 

Se også: Nettavisen: Seks vanlige misforståelser om strømkrisen.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?