18.09.2019

Vindmøller dekket 130% av dansk døgnforbruk

(Montel) Vindmøller produserte søndag for første gang mer strøm enn danskene hadde bruk for over et helt døgn, ifølge foreløpige tall fra Energinet.

– For bare ti år siden fylte vind bare omtrent en femtedel av vår forsyning, så det er vanvittig sterkt når vi ikke bare har timer, men hele døgn hvor vindmøller produserer mer strøm enn vi har bruk for, sier Carsten Vittrup, energistrategisk rådgiver i Energinet, i en pressemelding.

Energinet omtaler det som en milepæl for Danmarks grønne omstilling.

Rekorden ble satt søndag 15. september fra midnatt til midnatt da kraftig vind førte til at vindmøller ga grønn strøm i danske stikkontakter i tillegg til eksport.

Tidlig søndag morgen mellom klokken 02.00 og 03.00 ble det produsert opp til 60 prosent mer strøm enn det ble etterspurt på det danske markedet, noe som også var ny rekord. Det slo rekorden fra 9. juni da vindmøller sto for 52 prosent mer produksjon enn forbruket.


Skrevet av Kjersti Dalfest - Montel.

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?