Hjem > Siste nytt > Utsikter til høye kraftpriser gjennom sommeren

Utsikter til høye kraftpriser gjennom sommeren

Publisert 25.06.2021, sist oppdatert 25.06.2021

En fersk analyse fra Gudbrandsdal Energi forteller en god nyhet og en litt mindre god nyhet. 


Av: Karl Einar Svor, produktansvarlig kraft i Gudbrandsdal Energi 

Den gode nyheten er at høytrykksaktiviteten fører til høye temperaturer og mye fint sommervær. Det er meldt mindre regn, høyere temperatur og mindre vind enn normalt. Mye taler derfor for at vi har en skikkelig fin sommer i vente!  

Den litt mindre gode nyheten er effekten sommerværet har på kraftprisen. Snittprisen for juni ligger an til å havne på 56 øre/kWh inkludert mva. Utsikter til en tørr og varm sommer vil mest trolig resultere i et prisnivå opp mot 60 øre/kWh gjennom sommeren. Det høye prisnivået skyldes hovedsakelig god kraftutveksling mot kontinentet samtidig som Sør-Norge har en normal ressursbalanse gjennom vann i magasin. Den store forskjellen i år fra i fjor er blant annet snømengden i fjellet, der vi i dag kun har 26% av snømengden vi hadde på tilsvarende tidspunkt i fjor. 


Været vil påvirke prisene fremover 

Kraftprisene er væravhengig og kan svinge mye. Et mer nedbørspreget og vindfullt vær vil kunne dempe prisene. Dreier vi blikket mot høst og vinter har det allerede nå etablert seg et høyt prisnivå. Kraftprisene for Østlandet i fremtidsmarkedet indikerer en snittpris på over 60 øre/kWh i andre halvdel av 2021. 

 Vi ønsker alle våre kunder en riktig god sommer. 

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?