14.02.2020

Strømpriser pr. februar 2020

Strømprisen ble i forrige uke rundt 20 øre/kWh i Norge. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 16 øre/kWh. Dette er spotpris/markedspris inklusive mva. Det må påregnes at strømleverandøren sitt påslag kommer i tillegg.

Vet du hva hydrologisk balanse betyr og hvorfor du skal bry deg om den? 

Hydrologisk balanse, også kalt energibalansen, er summen av vann i magasinene, snø i terrenget som skal smelte og grunnvann. Når denne balansen er god ligger det godt til rette for at strømprisene skal holde seg lave. Er balansen dårlig kan det gjøre at strømprisene blir høyere.

I løpet av de siste ti årene har denne balansen aldri hatt et større overskudd i februar enn den har i år. Dette er forårsaket av en mild vinter, mye vind og dertil høye tilsig fra terrenget til vannmagasinene.

Med høyt tilsig til vannmagasinene blir kraftprodusentene tvunget til å produsere mer kraft for å få plass til alt vannet som skal komme fremover. Dette vil føre til stor konkurranse blant kraftprodusentene og vi vil fortsette å se svært lave spotpriser i tiden fremover.

Vindkraft har også begynt å påvirke energibalansen, i takt med antallet vindturbiner i drift. De siste månedene har vært vindfulle, noe som hjelper på produksjonen.

Så fremover da? 

Langtidsvarslene er på lik linje med varslene vi har sett tidligere, som innebærer mildt, vått og vindfullt vær. Vi kan altså forvente at strømprisene holder seg lave i tiden fremover.

Markedskommentar uke 14 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 7,6 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 5,5 øre/kWh. Spotprisene er rekordlave som både skyldes en enorm konkurranse mellom vannkraftprodusentene samtidig som høye temperaturer og lavere aktivitet i samfunnet har ført til redusert kraftforbruk.

Les mer

Markedskommentar uke 13 2020

Det går mot lysere tider og temperaturen stiger uke for uke. Det gjør sitt til at forbruket blir lavere og spotprisen følger etter. Forrige uke endte på 8,7 øre/kWh for prisområdet NO1 (Østlandet). Denne uken blir enda lavere på rundt 7,6 øre/kWh.

Les mer

Få hjelp med korona-situasjonen

Mange næringer opplever etterspørselssvikt og permitteringer i den unntakstilstand vi befinner oss i, og kraftig fall i oljeprisen har ført til uro i verdensøkonomien. Dette rammer også norske bedrifter.

Les mer

Korona-situasjonen: aktuelle spørsmål og svar om strøm

Det er heldigvis veldig lave strømpriser om dagen, men samtidig medfører Korona-pandemien stor usikkerhet og ulike konsekvenser for mange. Her er noen aktuelle spørsmål og svar knyttet til strøm.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?