14.02.2020

Strømpriser pr. februar 2020

Strømprisen ble i forrige uke rundt 20 øre/kWh i Norge. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 16 øre/kWh. Dette er spotpris/markedspris inklusive mva. Det må påregnes at strømleverandøren sitt påslag kommer i tillegg.

Vet du hva hydrologisk balanse betyr og hvorfor du skal bry deg om den? 

Hydrologisk balanse, også kalt energibalansen, er summen av vann i magasinene, snø i terrenget som skal smelte og grunnvann. Når denne balansen er god ligger det godt til rette for at strømprisene skal holde seg lave. Er balansen dårlig kan det gjøre at strømprisene blir høyere.

I løpet av de siste ti årene har denne balansen aldri hatt et større overskudd i februar enn den har i år. Dette er forårsaket av en mild vinter, mye vind og dertil høye tilsig fra terrenget til vannmagasinene.

Med høyt tilsig til vannmagasinene blir kraftprodusentene tvunget til å produsere mer kraft for å få plass til alt vannet som skal komme fremover. Dette vil føre til stor konkurranse blant kraftprodusentene og vi vil fortsette å se svært lave spotpriser i tiden fremover.

Vindkraft har også begynt å påvirke energibalansen, i takt med antallet vindturbiner i drift. De siste månedene har vært vindfulle, noe som hjelper på produksjonen.

Så fremover da? 

Langtidsvarslene er på lik linje med varslene vi har sett tidligere, som innebærer mildt, vått og vindfullt vær. Vi kan altså forvente at strømprisene holder seg lave i tiden fremover.

Norge en miniputt innen havvind

Mengden havvind i verden økte med 6 GW i 2019, og ytterligere 6,6 GW vil komme på plass i 2020. Totalt antar man over 200 GW vil være på plass innen 2030. Norge er knapt nevnt i en global rapport.

Mens man i Norge prater om at man skal ta en lederrolle i flytende havvind, så bygger resten av verden.

Les mer

Markedskommentar uke 32 2020

Gjennomsnittsprisen for Østlandet i NO1 denne uken har vært 1,3 øre/kWh. De lave kraftprisene ser ut til å vare til utpå høsten.

Les mer

Fortsatt behov for sterke elbilsubsidier

En evalueringsrapport fra Finansdepartementet og Klima- og miljødepartementer fastslår at det fortsatt vil være behov for elbilsubsidier, men at det norske momsfritaket har gitt reduserte priser og økt etterspørsel etter elbiler.

Les mer

Kraftprisen i juli: 95 prosent lavere enn i 2019

Kraftprisene fortsetter å holde seg svært lave, spesielt i Sør-Norge. Prisen i juli ligger an til å bli hele 95 prosent lavere enn i juli i fjor.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?