14.02.2020

Strømpriser pr. februar 2020

Strømprisen ble i forrige uke rundt 20 øre/kWh i Norge. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 16 øre/kWh. Dette er spotpris/markedspris inklusive mva. Det må påregnes at strømleverandøren sitt påslag kommer i tillegg.

Vet du hva hydrologisk balanse betyr og hvorfor du skal bry deg om den? 

Hydrologisk balanse, også kalt energibalansen, er summen av vann i magasinene, snø i terrenget som skal smelte og grunnvann. Når denne balansen er god ligger det godt til rette for at strømprisene skal holde seg lave. Er balansen dårlig kan det gjøre at strømprisene blir høyere.

I løpet av de siste ti årene har denne balansen aldri hatt et større overskudd i februar enn den har i år. Dette er forårsaket av en mild vinter, mye vind og dertil høye tilsig fra terrenget til vannmagasinene.

Med høyt tilsig til vannmagasinene blir kraftprodusentene tvunget til å produsere mer kraft for å få plass til alt vannet som skal komme fremover. Dette vil føre til stor konkurranse blant kraftprodusentene og vi vil fortsette å se svært lave spotpriser i tiden fremover.

Vindkraft har også begynt å påvirke energibalansen, i takt med antallet vindturbiner i drift. De siste månedene har vært vindfulle, noe som hjelper på produksjonen.

Så fremover da? 

Langtidsvarslene er på lik linje med varslene vi har sett tidligere, som innebærer mildt, vått og vindfullt vær. Vi kan altså forvente at strømprisene holder seg lave i tiden fremover.

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?