Hjem > Siste nytt > Strømpriser i sør vil holde seg unormalt høye

Strømpriser i sør vil holde seg unormalt høye

Publisert 18.08.2022, sist oppdatert 23.08.2022

Rekorder skrives i både nord og sør, men i forskjellige ender på skalaen. Kraftoverskudd og overfylte vannmagasiner i nord har gjennom sommeren gitt rekordlave strømpriser. I sør er det motsatt, hvor prisene i tillegg påvirkes av det europeiske kraftmarkedet. Det skaper rekorddyr strøm.

Med utgangspunkt i våre ferske prisprognoser anslår vi at strømprisene i den sørlige delen av Norge også fremover vil holde seg på et unormalt høyt nivå og stige ytterligere. 

Prisene i fremtidsmarkedet* for oktober, november og desember i Østlandsområde (NO1) har løftet seg med 1 kr/kWh de siste tre ukene. Det er en prisoppgang fra rett over 3 kr/kWh til 4 kr/kWh (uten mva. og avgifter). Vestlandet (NO5) ligger på samme nivå som NO1. Den samme prisoppgangen ser vi også for Sørlandet (NO2) men på et høyere nivå, der er høsten priset til 4,2 kr/kWh.

Vintermånedene januar og februar ligger nå an til å bli de dyreste månedene, med priser rundt 5 kr/kWh uten mva. Inkludert mva. gir det en strømpris på rundt 6,25 kr/kWh. Dette er de månedene vi bruker mest strøm i Norge. 

I nord er situasjonen ganske så annerledes, selv om det også her forventes økende priser utover vinteren. 

Prognosene baserer seg på dagens magasinfyllinger, høye gasspriser, krig i Ukraina, mulig rasjonering i Sør-Norge samt nedbør- og temperaturprognoser fremover.

Grafene under viser spotprisprognoser inklusive mva. frem til sommer 2023.


Grafene under viser spotprisprognoser eksklusive mva. frem til sommer 2023.

Hva skal til for å få lavere kraftpriser?

Det er flere ting som kan hjelpe på de høye kraftprisene, men de virker dessverre å komme med liten sannsynlighet.

  • En veldig våt høst som øker magasinfyllingen i Sør-Norge. Dette vil redusere risikoen for en knapp kraftsituasjon.
  • En mild høst og mild vinter, som vil redusere behovet for kraft til oppvarming.
  • Synkende gasspris: det vil redusere strømprisen i både Europa og i Sør-Norge. Et avgjørende punkt her er at krigen i Ukraina opphører.


Det verste scenarioet er en situasjon der Sør-Norge over tid må importere kraft fra kontinentet. Kraftsystemet er designet slik at for å få importert strøm må prisene i Sør-Norge være høyere enn der det skal importeres fra, det vil si Storbritannia, Tyskland og Danmark. Prisutsiktene der er enda høyere enn Sør-Norge.

*Fremtidsmarkedet for kraft er handel av kraftkontrakter frem i tid, og indikerer hvilket prisnivå aktørene forventer.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?