Hjem > Siste nytt > Strømavtale med pristak slo spotprisen

Strømavtale med pristak slo spotprisen

Publisert 11.01.2022, sist oppdatert 08.03.2022

I 2021 var våre strømavtaler med pristak i snitt 24,6 øre/kWh billigere enn spotprisen. - I perioder har prisen vært betraktelige lavere enn spot, senest nå i desember, sier produktansvarlig kraft, Karl Einar Svor.

I hele 2021 har markedet vært uforutsigbart med kraftige prissvingninger og stadig nye prisrekorder. 

- Som følge av det har vi sett at kundene i større grad nå ønsker seg forutsigbarhet og en stabil strømpris. Våre avtaler med pristak tilbyr dette, og når prisen i tillegg blir billigere enn spot, er det positivt både for oss og kundene, forteller Svor.

Bestill Pristak her

- Hvordan er det mulig å tilby en lavere pris enn spotprisen?

-Pristak-avtalen til Gudbrandsdal Energi følger en prissikringsstrategi der forventet forbruk blir prissikret på forhånd. Nøkkelen er å kjøpe kraft på gunstige tidspunkt, og der må vi si at vi har truffet svært godt gjennom fjoråret. Resultatet for desember viser en gjennomsnitts kundepris på 145 øre/kWh sammenlignet med Nordpool spotpris på 221 øre/kWh i NO1 - Østlandsområdet. Resultatet i 2020 var også godt, med en lukrativ pris for våre kunder, og 2021 er i så måte en ytterligere forbedring av forvaltningsresultatene.

Diagrammet under viser utviklingen til våre strømavtaler med pristak (oransje linje) sammenlignet med spotprisen NO1 - Østlandet i 2021 (blå linje), fra januar til desember. 

Slik fungerer strømavtale med pristak 

Dette er en variabel strømavtale der pristaket fungerer som en maksprisgaranti. 

- Kort forklart garanterer vi at du ikke betaler en høyere pris enn pristaket i inneværende kvartal, uavhengig av om markedsprisen fyker i været, forklarer Svor.

Med denne type avtale får du en forutsigbar og jevn strømpris. Kundene vet alltid hvilken strømpris de har, og eventuelle prisendringer varsles om 14 dager før de trer i kraft. Prisen kan justeres opp eller ned om utviklingen i markedet skulle tilsi det, men prisen vil aldri overstige pristaket. 

- Vi fokuserer på få prisendringer gjennom året, sier han.

For 1. kvartal 2022 er pristaket satt til 299 øre/kWh inkl. mva. Det er satt såpass høyt som følge av stor usikkerhet i markedet. 

- Pristaket ble satt i midten av desember 2021, prognosene nå tyder på lavere priser enn hva vi antok da. Men sammenlignet med tidligere år må vi fortsatt forberede på oss på en høyere enn normal strømpris også i månedene fremover, avslutter Karl Einar.

Les mer og se faktisk strømpris på avtalen her.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?