Hjem > Siste nytt > Oppjusterte prisprognoser for Sør-Norge

Oppjusterte prisprognoser for Sør-Norge

Publisert 02.05.2022, sist oppdatert 02.05.2022

Ny uro i gassmarkedet og vannmagasin på historisk lave nivåer har medført økte strømpriser i den sørlige delen av Norge, og gitt høyere prisprognoser ut 2022.

De økte strømprisene i Sør-Norge skyldes rekordlave fyllingsgrader i vannmagasin, spesielt for Vestlandet, samt økt gasspris grunnet uro i markedet som følge av redusert flyt fra Russland og usikkerhet rundt videre sanksjoner. Gassprisen påvirker først og fremst tyske priser som igjen påvirker prisene i Sør-Norge.  

Snøsmeltingen har ikke kommet i gang som følge av kjølig vær. Med høyere temperaturer fra midten av mai forventes det at tilsiget i vannmagasinene vil øke i ukene fremover. Likevel forventes det lav magasinfylling som følge av at nivåene er så lave.  

Dette har medført høyere prisprognoser ut året for denne delen av landet, hvor strømprisene forventes å holde seg høye ut året og antagelig inn i neste år.  

 

Prisforskjellene vedvarer  

Prognosene tilsier at det fortsatt vil være en stor prisforskjell mellom Sør-Norge og Midt-/Nord-Norge i lang tid fremover.  

For Midt-Norge sin del har vi sett en økning i spotprisene de siste ukene. Prisoppgangen her skyldes større prispåvirkning fra Sverige. Også her er prisprognosene for høsten justert litt opp.  

Nord-Norge, vårt nordligste prisområde, opplever fortsatt lave priser. Det er forventet at strømprisen her vil holde seg lav fremover.  

Diagrammet under viser prisprognoser for Sør-Norge, Midt-Norge og Nord-Norge inkl. mva. Merk at privatpersoner i Nord-Norge er fritatt for mva. 

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?