(Energi Norge) NVE sin varedeklarasjonen for strøm for 2019 er utarbeidet med bakgrunn i europeisk handel med opprinnelsesgarantier. I år lanserer de også ny informasjon om den fysisk leverte strømmen i Norge – basert på norsk kraftproduksjon og import og eksport av strøm fra og til nabolandene våre.
Opprinnelsesgarantiene er fortsatt kundens eneste mulighet å påvirke kraftproduksjonen og dokumentere sin andel av produksjon.I Norge har vi 98 % fornybar kraftproduksjon fra vannkraften og vindkraften vår. I tillegg importerer og eksporterer vi kraft fra/til nabolandene våre. Beregningene til NVE viser at den gjennomsnittlige sammensetningen av den fysisk leverte strømmen i Norge i 2019 består av 96 % utslippsfri kraftproduksjon.
Kompleksiteten i kraftflyten gjør at dette blir stilistisk bilde av virkeligheten. Samtidig gir beregningen nyttig samfunnsinformasjon til kundene. Budskapet er enkelt: Kutt ditt fossile energiforbruk, bruk strøm – det er klimavennlig, rimelig og nyttig.
En opprinnelsesgaranti er et bevis på at en viss mengde strøm er produsert fra fornybare energikilder, for eksempel at strømmen er produsert i et bestemt vann- eller vindkraftverk. Ordningen har bakgrunn i EUs fornybardirektiv, som har som hensikt å fremme bruken av fornybare energikilder.
Garantien dokumenterer at kunden har reservert fornybar kraftproduksjon i markedet tilsvarende sitt forbruk, selv om det ikke er akkurat denne strømmen de får i stikkontakten. Denne finansielle garantien er det nærmeste vi kommer en ordning for at kunden skal kunne «velge» fornybar strøm. Strøm kan nemlig ikke spores fysisk i nettet. Garantien gir kundene mulighet til å bruke forbrukermakten sin til å øke etterspørselen etter fornybar energi og skaffe seg internasjonalt anerkjent dokumentasjon for sine kraftkjøp. Opprinnelsesgarantier brukes også i utstrakt grad som dokumentasjon i bedrifters bærekrafts- og miljørapporter.
Energi Norge ønsker stabile rammevilkår rundt opprinnelsesgarantiene. Ordningen styrkes av EU i det siste fornybardirektivet, opprinnelsesmerket strøm blir stadig mer etterspurt i hele Europa og bidrar dermed også mer til verdiskaping i og inntekter fra fornybarnæringen. I Norge økte f. eks. salget av opprinnelsesgarantier med hele 5 TWh eller 25 % fra 2018 til 2019.
– Det har vært mange eksempler i det siste på aktører som ønsker å dokumentere strømkjøpene sine. Ved å velge opprinnelsesmerket strøm tar bedrifter et aktivt valg og bruker sin forbrukermakt til å øke etterspørselen etter fornybar energi, sier direktør Toini Løvseth i Energi Norge.
Hun viser til blant annet Statkrafts Daimler-avtale og Kemira-avtale, men også nasjonale avtaler som Skagerak Energis avtale med VW- og Audi-forhandlere i Grenland og Helgeland krafts avtale med Freyr.
– Annen industri som verken ønsker eller behøver dokumentasjon på kraftkjøp, kan la være å kjøpe garantier. Dette er en frivillig og markedsbasert ordning, avslutter Løvseth.
Husholdningskunder som ønsker å støtte en spesiell type kraftproduksjon, reservere sin andel fra et lokalt kraftverk, eller bare ønsker å støtte opp under fornybar energi kan også kjøpe opprinnelsesgarantier.
Gudbrandsdal Energis nyeste tjeneste Smartlading med ladeboks tar hensyn til både spot- og nettleiepriser, en funksjonalitet svært få tilb...
Fra 1. september beregnes strømstøtten time for time, i stedet for å ta utgangspunkt i månedlig gjennomsnittspris. Visning av timepriser ...