Hjem > Siste nytt > Markedskommentar uke 8 2021

Markedskommentar uke 8 2021

Publisert 26.02.2021, sist oppdatert 01.03.2021

Gjennomsnittlig spotpris for Østlandet (NO1) ble i forrige uke 48,3 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 36 øre/kWh. Høye temperaturer, vind over normalen og økende tilsig har gitt betydelig lavere spotpriser og reduserte vannverdier.

Gjennomsnittlig spotpris for Østlandet (NO1) ble i forrige uke 48,3 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 36 øre/kWh. Høye temperaturer, vind over normalen og økende tilsig har gitt betydelig lavere spotpriser og reduserte vannverdier. I neste uke er spotprisen ventet rundt 32-34 øre/kWh. I neste uke er det ventet fallende temperaturer, noe mindre vind og noe mindre tilsig mot slutten av uken som vil bremse fallet i spotprisene.

Store svingninger

Det er liten tvil om at spotprisene svinger mye og er svært væravhengig. Februar måned som snart er forbi er et tydelig eksempel på akkurat dette. De to første ukene i februar var meget kalde med temperaturer godt under normalen og med temperaturer ned mot -10 grader i folkerike byer som Oslo og Stockholm. Dette ga spesielt høye spotpriser og det måtte settes inn oljekraftverk for å dekke etterspørselen i enkelte timer med spesielt høyt forbruk. Det resulterte i timespriser opp mot 250 øre/kWh i både Norge og Sverige. Dette er i stor kontrast med inneværende uke, den siste i februar, som minner mer om vår enn vinter med timespriser rundt 30 øre/kWh.

Prisene fremover

Den samme utviklingen har vi sett i fremtidsprisene for kraft som har kommet godt ned fra toppen. Kontrakten for mars var på det høyeste omsatt for 44 øre/kWh den 8. februar, mens kontrakten i dag omsettes for 32 øre/kWh. Med lave temperaturer og lite nedbør ble det satt rekord både for høyeste produksjon og høyeste forbruk for en enkelt time i Norge. Det kalde og tørre været løftet prisforventningene fremover samtidig som samme værtype også på kontinentet ga høyere brenselspriser. Værskifte ga en skikkelig brems i forbruket og økende konkurranse blant produsentene med økende vind og tilsig til elvekraftverkene og nedjusterte vannverdier.

Det siste langtidsvarselet for de kommende seks ukene viser lavere temperaturer enn normalt fremover, men samtidig noe mer nedbør og vind enn normalt. Det blir kaldere allerede kommende uke, med mer normale temperaturer for årstiden. Slår dette til vil forbruket ta seg opp og tilsiget vil bremse opp, samtidig som noe mer vind og nedbør vil gi økt konkurranse blant produsentene. Dette kan gi en forsiktig oppgang i spotprisene for mars. Dog er disse langtidsvarslene usikre og blir det mer vårlig vær fremover, blir det tilspisset konkurranse med senkede vannverdier som igjen senker prisforventningene fremover. 

Magasinfylling

Fyllingsgraden i norske vannmagasin ble redusert med 3,1 prosentpoeng i løpet av forrige uke og viser per 21. februar en fyllingsgrad på 56,3 prosent. Det er 5,6 prosentpoeng høyere enn normalen basert på de siste 20 år og 0,4 prosentpoeng lavere enn på samme tid i fjor. I vårt naboland Sverige er fyllingsgraden der per 21. februar 51,2 prosent, 7,3 prosentpoeng høyere enn normalen. Den hydrologiske balansen for Norge og Sverige er ventet å ligge rundt 4 TWh over normalen ved utgangen av neste uke, hvor det fremdeles er et overskudd i vannmagasinene, men et underskudd i snømagasinene.

(Priser oppgitt eks. mva.)

 


Skrevet av Magnus Nordrum Brøste
Handel Gudbrandsdal Energi

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?