Hjem > Siste nytt > Markedskommentar uke 50 2019

Markedskommentar uke 50 2019

Publisert 16.12.2019, sist oppdatert 16.12.2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 41,4 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 38,8 øre/kWh, som henger sammen med mye vind, økt tilsig og høye temperaturer denne uka. Neste uke prises til rundt 38 øre/kWh, da temperaturene vil holde seg godt over normalen både i Norden og nede på kontinentet.

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 41,4 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 38,8 øre/kWh, som henger sammen med mye vind, økt tilsig og høye temperaturer denne uka. Neste uke prises til rundt 38 øre/kWh, da temperaturene vil holde seg godt over normalen både i Norden og nede på kontinentet.

Den hydrologiske balansen (også kalt energibalansen) som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er denne uken rundt 2 TWh under normalen i Norge og Sverige til sammen. I prognosene for de kommende to ukene er det ventet nedbørsmengder rundt normalen, men med eksport så vil energibalansen ifølge prognosene svekke seg med rundt 2 TWh og vil være rundt 4 TWh under normalen ved årsskiftet.

Langtidsvarslene for de kommende seks ukene heller i samme retning av det vi har sett de siste ukene, som innebærer mildt og vått vær. Det er ikke tegn til høytrykksoppbygging i våre områder og uten dette vil lavtrykkene fra sørvest dominere værbildet fremover. Det er heller ikke tegn til at vi skal få store bevegelser i den polare østavinden som kan trekke kaldluft fra polare strøk lenger sør og senere føre til høytrykksoppbygging på våre breddegrader.

Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 49 på 68,6 prosent, ned 1,2 prosentpoeng fra uke 48.Normal fyllingsgrad samlet for hele Norge er 75,8 prosent, så det er fortsatt under normal fyllingsgrad i norske vannmagasin. Det er likevel stor variasjon innad i landet hvor Østlandet (NO1) har en fyllingsgrad på 78,6 prosent, mens Nord-Norge (NO4) har en fyllingsgrad på 56,1 prosent. Dog er det stor forskjell i total magasinkapasitet, hvor NO1 har en kapasitet på rundt 6 TWh, mens NO4 har en kapasitet på nærmere 21 TWh. I Sverige er fyllingsgraden 66,6 prosent, 5,3 prosent under normal fyllingsgrad. Magasinkapasiteten i Sverige utgjør om lag 40 prosent av kapasiteten i Norge.

Torsdag denne uken var det valg i Storbritannia som endte med en knusende seier til det konservative partiet og statsminister Boris Johnson. Ergo blir det etter alt å dømme BREXIT 31. januar, hvor 2020 blir en overgangsperiode. Den endelige handelsavtalen er ikke godkjent, så sagaen er ikke over. I løpet av 2020 skal det fremforhandles en ny handelsavtale som må godkjennes av både EU og Storbritannia hvor britenes deltakelse i CO2-markedet nok vil bli avklart.

Terminmarkedet for kraft har steget svakt i pris denne uken. Kontrakten for første kvartal i 2020 har steget i underkant av 1 øre siden forrige uke til 42 øre/kWh. Årskontrakten for 2020 omsettes for 36,5 øre/kWh som er omtrent på samme nivå som i forrige uke.

I løpet av uke 49 eksporterte Norge 179 GWh og importerte 405 GWh, noe som gir en netto import på 226 GWh. Til sammenligning var netto import på -39 GWh i uke 48, som primært skyldes høyere import i uke 49 sammenlignet med uke 48.


Skrevet av Magnus Nordrum Brøste
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?