Hjem > Siste nytt > Markedskommentar uke 49 2020

Markedskommentar uke 49 2020

Publisert 04.12.2020, sist oppdatert 04.12.2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 6,4 øre/kWh. November er tilbakelagt og månedsprisen for siste måned ble på rekordlave 4,99 øre/kWh for NO1 (Østlandet) noe som er laveste novemberpris noensinne.  Denne uken ser prisen ut til å bli på cirka 17,5 øre/kWh.

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 6,4 øre/kWh. November er tilbakelagt og månedsprisen for siste måned ble på rekordlave 4,99 øre/kWh for NO1 (Østlandet) noe som er laveste novemberpris noensinne.  Denne uken ser prisen ut til å bli på cirka 17,5 øre/kWh. Spotprisen har dermed løftet seg 11 øre siste 2 ukene. Det er kombinasjonen av værskiftet vi har sett siste uken med kaldere vær, oppjusterte vannverdier samt høyere forbruk som har løftet spotprisen denne uken.  

En mild desember?

Værtypen kommende uke indikerer at værtypen vi har sett siste uken vil fortsette også inn i desember. Hovedprognosen har endret seg fra mild og våt til tørr og mild desember. Det betyr tørrere enn normalt, men fortsatt temperaturer som er høyere enn normalt. Vinterkulden ser derfor ut til å la vente på seg. Kraftprisene har steget gradvis fra rundt 1 øre/kWh i midten av november til rett over 20 øre/kWh i morgen (lørdag). Forventet kraftpris for de kommende 2 ukene er i overkant av 20/øre/kWh. 

Ressursbalansen i norske vannmagasin er fortsatt veldig god. NVE melder om en magasinfyllingsgrad på 94,6% for uke 48 noe som er 16,2 prosentpoeng høyere enn siste 20 års snitt for denne uken.   

Lave strømpriser

Strømprisene har vært lave så langt i år sammenlignet med i fjor. Et vilkårlig vannkraftverk har hittil i år produsert kraft som har 80% lavere verdi enn i fjor. Om man ser på mengden kraft det samme kraftverket har produsert så er den lik med fjoråret. Prisutviklingen resten av året og inn i det nye året avhenger av hvordan temperatur og nedbør vil utvikle seg samt hvordan magasinfyllingen vil være når vi går ut av 2020 og inn i 2021. 

Av installert kjernekraftkapasitet er i dag rundt 77 prosent i drift tilsvarende rundt 8 200 MW. Ringhals 4 er nede grunnet vedlikehold, men ventet tilbake på lørdag. Forsmark 1 kjører på halv produksjon, men er ventet tilbake i full drift 6. januar. Forsmark 2 er også ute til vedlikehold, men er ventet tilbake i full drift 17. desember. 

Den norske kronen handles i dag på 10,66 mot euro. Handel av strøm foregår i euro og en styrket norsk krone vil gjøre strømmen billigere for norske forbrukere.   

Priser oppgitt uten mva. og påslag fra kraftleverandør slik de framkommer på Nordpool.  

 


Skrevet av Karl Einar Svor
Handel Gudbrandsdal Energi

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?