Hjem > Siste nytt > Markedskommentar uke 48 2019

Markedskommentar uke 48 2019

Publisert 02.12.2019, sist oppdatert 09.12.2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 41,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 42,5 øre/kWh. Dette skyldes blant annet noe lavere temperaturer denne uken som har gitt økt forbruk, samtidig som det også har vært mindre vind denne uken sammenlignet med forrige uke.

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 41,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 42,5 øre/kWh. Dette skyldes blant annet noe lavere temperaturer denne uken som har gitt økt forbruk, samtidig som det også har vært mindre vind denne uken sammenlignet med forrige uke. Forventet pris for kommende uke er rundt 40 øre/kWh. Temperaturene holder seg under normalen til og med tirsdag før det blir mildere og mer vind fra og med onsdag kommende uke.

Den hydrologiske balansen (også kalt energibalansen) som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er nå rundt 7 TWh under normalen i Norge og Sverige. I prognosene for de kommende to ukene er det ventet mer nedbør enn normalt, så energibalansen vil ifølge prognosene være rundt 4 TWh under normalen i slutten av uke 50.

Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 47 på 72,5 prosent, ned 2,1 prosentpoeng fra uke 46.Normal fyllingsgrad samlet for hele Norge er 80,6 prosent, så det er fortsatt under normal fyllingsgrad i norske vannmagasin. Det er likevel stor variasjon innad i landet hvor Østlandet (NO1) har en fyllingsgrad på 82,3 prosent, mens Nord-Norge (NO4) har en fyllingsgrad på 59,5 prosent. I Sverige er fyllingsgraden 70,3 prosent, 6 prosent under normal fyllingsgrad. Magasinkapasiteten i Sverige utgjør om lag 40 prosent av kapasiteten i Norge.

De fleste langtidsprognosene for kommende vinter heller i retning av en vinter som blir mildere og mer nedbørsrik enn hva som har vært normalt historisk, siste 25-30 år. Når det er sagt har vi de to siste vintrene opplevd store variasjoner i vinterværet og en lenger kuldeperiode på senvinteren i 2018 som resulterte i svært høye kraftpriser. Dette skyldtes svingninger i den polare østavinden som til vanlig går i en relativt stabil bane med Nordpolen som sentrum. Ved raske temperaturendringer oppe i stratosfæren 10-50 km over bakken kan banen til denne vinden endres som kan trekke kaldluft lenger sør enn normalt. Hvis dette skjer kan det oppstå blokkerende høytrykk på våre breddegrader som resulterer i lite vind og svært lave temperaturer. Om dette skulle skje på nytt denne vinteren kan kraftprisene bli på et helt annet nivå enn hva som markedet priser vintermånedene til i dag.

Terminmarkedet for kraft har beveget seg sidevegs denne uken og handles omtrent på samme nivå som i forrige uke. Kontrakten for desember og januar omsettes for henholdsvis 41 og 45 øre/kWh, mens kontrakten for første kvartal i 2020 omsettes for 44 øre/kWh. Årskontrakten for 2020 omsettes for 37 øre/kWh.

I løpet av uke 47 eksporterte Norge 217 GWh og importerte 272 GWh, noe som gir en netto utveksling på -55 GWh. Til sammenligning var netto eksport -73 GWh i uke 46, som primært skyldes lavere eksport i uke 46 sammenlignet med uke 47.


Skrevet av Magnus Nordrum Brøste
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?