Hjem > Siste nytt > Markedskommentar uke 47 2020

Markedskommentar uke 47 2020

Publisert 20.11.2020, sist oppdatert 20.11.2020

Gjennomsnittlig spotpris denne uken på Østlandet i prisområdet NO1 ser ut til å bli rundt 1,3 øre/kWh. Spotprisen i forrige uke ble 5,8 øre/kWh for Østlandet og prisen i den kommende uken er ventet rundt 3 øre/kWh.

Vi legger bak oss nok en uke med svært lave kraftpriser i Norge. Gjennomsnittlig spotpris denne uken på Østlandet i prisområdet NO1 ser ut til å bli rundt 1,3 øre/kWh. Spotprisen i forrige uke ble 5,8 øre/kWh for Østlandet og prisen i den kommende uken er ventet rundt 3 øre/kWh.

Litt lenger frem i tid er forventet pris i terminmarkedet for kraft rundt 7 øre/kWh i desember med en økning til 12-13 øre/kWh i januar. Til sammenligning ble spotprisen for Østlandet 38 og 24 øre/kWh i henholdsvis desember i fjor og januar i år for Østlandets del.

Været fremover

Det siste langtidsvarselet for de kommende 6 ukene viser samme værtrend som det har vært med dominerende lavtrykk som gir varmere, våtere og mer vindfullt vær enn normalt. Normaltemperaturen er naturlig fallende fremover så det blir gradvis kaldere og mer og mer av nedbøren har allerede kommet som snø i fjellet, og vil komme som snø flere og flere steder fremover. På kort sikt gir det isolert sett høyere spotpriser fordi det demper tilsiget sammenlignet med om nedbøren hadde kommet som regn. I tillegg gir lavere temperaturer også høyere forbruk av kraft.

Magasinfylling

Fyllingsgraden i norske vannmagasin ble redusert med 0,9 prosentpoeng i løpet av forrige uke og viser per 15. november en fyllingsgrad på 93,8 prosent. Det er ny toppnotering for uke 46 basert på data fra de siste 20 årene. På samme tid i fjor var fyllingsgraden 74,5 prosent. På Østlandet i prisområde NO1 så er fyllingsgraden nå på 97,6 prosent. Ser vi over grensen til Sverige er fyllingsgraden der per 15. november 90,2 prosent, 12,8 prosentpoeng høyere enn normalen. 

Fremdeles er spotprisene i Norge vesentlig lavere enn prisene i nærliggende land som Sverige, Danmark, Finland, Nederland og Tyskland. Det gir høy eksport ut av Norge. I løpet av forrige uke eksporterte Norge 510 GWh, opp fra 394 GWh fra uken før.

Av sentrale endringer i kraftmarkedet i den kommende tiden er det verdt å nevne at eksportkapasiteten mellom Østlandet (NO1) og Sør-Sverige (SE3) øker fra dagens 200 MW til 2 145 MW den 1. desember. Samme dato settes Nordlink-kabelen mellom Sirdal (NO2) og Tyskland i ordinær prøvedrift. Ved nyttår stenges nok et svensk kjernekraftverk ned da Ringhals 1 (881 MW) går ut av drift 45 år etter at det ble satt i drift.

Prisene frem i tid

Fremtidsprisene for kraft har falt denne uken som i hovedsak skyldes mye nedbør og høye temperaturer i prognosene fremover. Prisforventningene har falt mest for de nærmeste månedene hvor kontrakten for desember er ned rundt 5 øre/kWh sammenlignet med forrige fredag. Forventet pris for år 2021 er rundt 13 øre/kWh, 3,5 øre lavere enn forrige fredag. 


Skrevet av Magnus Nordrum Brøste
Handel Gudbrandsdal Energi / Eidsiva Energi

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?