30.10.2019

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh. 

Denne uken har det vært mildere enn normalt for årstiden. I neste uke blir det betydelig kaldere og samtidig mindre vind og vindkraftproduksjon som vil føre til høyere spotpriser. Neste uke er priset til 42 øre/kWh som er i tråd med våre analyser fremover.

Den hydrologiske balansen (også kalt energibalansen) som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er nå på normalen i Norge og Sverige. I prognosene for de kommende to ukene er det ventet nedbørsmengder under normalen, slik at om en uke vil energibalansen være svekket med nesten 2 TWh.

Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 42 på 80,8 prosent, ned 0,2 prosentpoeng fra uke 41. 

CO2-kvoteprisen har variert mye denne uken på grunn av usikkerheten rundt Brexit og i dag har EU utsatt avgjørelsen til neste uke om hvorvidt Storbritannia skal få nok en utsettelse. CO2-kvoteprisen er nå ca.70 eurocent lavere enn forrige fredag. Kull- og gassprisene er også blitt billigere denne uken, selv med fallende temperaturprognoser også lenger sør i Europa.

Fremtidsmarkedet for kraft i Norden har løftet seg i pris på tross av lavere priser for både brensel og CO2-kvoter. Årsaken til prisøkningen er tørrere og kaldere værprognoser for de neste fire ukene. Månedsvarslet for temperaturen i Norden viser at det skal bli kaldere enn normalt i hele november. 

Sammenlignet med forrige fredag har kontrakten for november steget rundt 1,2 øre denne uken og omsettes fredag ettermiddag for 40,8 øre/kWh. Kontrakten for første kvartal 2020 omsettes for 42,9 øre/kWh, 0,7 øre høyere sammenlignet med forrige fredag. Årskontrakten for 2020 omsettes for 36 øre/kWh som er 0,3 øre høyere enn for en uke siden.

I løpet av uke 42 eksporterte Norge 192 GWh og importerte 130 GWh, som gir en netto eksport på 62 GWh i løpet av uken. Til sammenligning var netto eksport 53 GWh i uke 41, som primært skyldes lavere eksport i uke 41 sammenlignet med uke 42.


Skrevet av Nils Petter Benjaminsen
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Potensialet for flytende havvind er stort

Potensialet for flytende vind er veldig stort. Hovedutfordringen er at det er dyrt, sier Emil Smilden fra Equinor.

Les mer

Statnett: 99,98 prosent oppetid på strømforsyningen

Statnett forteller i en pressemelding at tallene for 2018 viser at leveringspåliteligheten på strøm er på 99,98 prosent. - Sikker strømforsyning med god kvalitet er en forutsetning i det samfunnet vi har, og det er samtidig vesentlig for å utvikle dette samfunnet videre mot mer klimavennlige løsninger, sier konserndirektør Peer Østli i Statnett.

Les mer

Markedskommentar uke 48 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 41,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 42,5 øre/kWh. Dette skyldes blant annet noe lavere temperaturer denne uken som har gitt økt forbruk, samtidig som det også har vært mindre vind denne uken sammenlignet med forrige uke.

Les mer

Markedskommentar uke 47 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 43,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 41 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer som gir redusert forbruk og redusert pris, det har også vært mer vind og en liten økning av tilsig.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?