30.10.2019

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh. 

Denne uken har det vært mildere enn normalt for årstiden. I neste uke blir det betydelig kaldere og samtidig mindre vind og vindkraftproduksjon som vil føre til høyere spotpriser. Neste uke er priset til 42 øre/kWh som er i tråd med våre analyser fremover.

Den hydrologiske balansen (også kalt energibalansen) som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er nå på normalen i Norge og Sverige. I prognosene for de kommende to ukene er det ventet nedbørsmengder under normalen, slik at om en uke vil energibalansen være svekket med nesten 2 TWh.

Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 42 på 80,8 prosent, ned 0,2 prosentpoeng fra uke 41. 

CO2-kvoteprisen har variert mye denne uken på grunn av usikkerheten rundt Brexit og i dag har EU utsatt avgjørelsen til neste uke om hvorvidt Storbritannia skal få nok en utsettelse. CO2-kvoteprisen er nå ca.70 eurocent lavere enn forrige fredag. Kull- og gassprisene er også blitt billigere denne uken, selv med fallende temperaturprognoser også lenger sør i Europa.

Fremtidsmarkedet for kraft i Norden har løftet seg i pris på tross av lavere priser for både brensel og CO2-kvoter. Årsaken til prisøkningen er tørrere og kaldere værprognoser for de neste fire ukene. Månedsvarslet for temperaturen i Norden viser at det skal bli kaldere enn normalt i hele november. 

Sammenlignet med forrige fredag har kontrakten for november steget rundt 1,2 øre denne uken og omsettes fredag ettermiddag for 40,8 øre/kWh. Kontrakten for første kvartal 2020 omsettes for 42,9 øre/kWh, 0,7 øre høyere sammenlignet med forrige fredag. Årskontrakten for 2020 omsettes for 36 øre/kWh som er 0,3 øre høyere enn for en uke siden.

I løpet av uke 42 eksporterte Norge 192 GWh og importerte 130 GWh, som gir en netto eksport på 62 GWh i løpet av uken. Til sammenligning var netto eksport 53 GWh i uke 41, som primært skyldes lavere eksport i uke 41 sammenlignet med uke 42.


Skrevet av Nils Petter Benjaminsen
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Markedskommentar uke 38 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 12,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 10,5 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland.

Les mer

Halvparten bytter sjelden eller aldri strømavtale

I en undersøkelse Norstat har gjennomført for Forbrukerrådet, fremgår det at nærmere halvparten av alle husholdninger ikke har byttet strømavtale, eller at det er mer enn to år siden de byttet avtale.

Les mer

Markedskommentar uke 37 2020

Etter noen dager med kraftig prisøkning har nå spotprisen for Østlandet i prisområde NO1 stabilisert seg rundt 12 øre/kWh. Forrige uke ble levert på 16,6 øre/kWh som er over dobbelt så høyt som uken før.

Les mer

Markedskommentar uke 36 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 7,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli på cirka 17 øre/kWh. Spotprisen for Østlandsområdet har dermed steget markant den siste uken. Prisutsiktene for kommende uke ser ut til å bli rundt 16 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?