Hjem > Siste nytt > Markedskommentar uke 43 2019

Markedskommentar uke 43 2019

Publisert 30.10.2019, sist oppdatert 30.10.2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh. 

Denne uken har det vært mildere enn normalt for årstiden. I neste uke blir det betydelig kaldere og samtidig mindre vind og vindkraftproduksjon som vil føre til høyere spotpriser. Neste uke er priset til 42 øre/kWh som er i tråd med våre analyser fremover.

Den hydrologiske balansen (også kalt energibalansen) som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er nå på normalen i Norge og Sverige. I prognosene for de kommende to ukene er det ventet nedbørsmengder under normalen, slik at om en uke vil energibalansen være svekket med nesten 2 TWh.

Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 42 på 80,8 prosent, ned 0,2 prosentpoeng fra uke 41. 

CO2-kvoteprisen har variert mye denne uken på grunn av usikkerheten rundt Brexit og i dag har EU utsatt avgjørelsen til neste uke om hvorvidt Storbritannia skal få nok en utsettelse. CO2-kvoteprisen er nå ca.70 eurocent lavere enn forrige fredag. Kull- og gassprisene er også blitt billigere denne uken, selv med fallende temperaturprognoser også lenger sør i Europa.

Fremtidsmarkedet for kraft i Norden har løftet seg i pris på tross av lavere priser for både brensel og CO2-kvoter. Årsaken til prisøkningen er tørrere og kaldere værprognoser for de neste fire ukene. Månedsvarslet for temperaturen i Norden viser at det skal bli kaldere enn normalt i hele november. 

Sammenlignet med forrige fredag har kontrakten for november steget rundt 1,2 øre denne uken og omsettes fredag ettermiddag for 40,8 øre/kWh. Kontrakten for første kvartal 2020 omsettes for 42,9 øre/kWh, 0,7 øre høyere sammenlignet med forrige fredag. Årskontrakten for 2020 omsettes for 36 øre/kWh som er 0,3 øre høyere enn for en uke siden.

I løpet av uke 42 eksporterte Norge 192 GWh og importerte 130 GWh, som gir en netto eksport på 62 GWh i løpet av uken. Til sammenligning var netto eksport 53 GWh i uke 41, som primært skyldes lavere eksport i uke 41 sammenlignet med uke 42.


Skrevet av Nils Petter Benjaminsen
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?