30.10.2019

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh. 

Denne uken har det vært mildere enn normalt for årstiden. I neste uke blir det betydelig kaldere og samtidig mindre vind og vindkraftproduksjon som vil føre til høyere spotpriser. Neste uke er priset til 42 øre/kWh som er i tråd med våre analyser fremover.

Den hydrologiske balansen (også kalt energibalansen) som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er nå på normalen i Norge og Sverige. I prognosene for de kommende to ukene er det ventet nedbørsmengder under normalen, slik at om en uke vil energibalansen være svekket med nesten 2 TWh.

Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 42 på 80,8 prosent, ned 0,2 prosentpoeng fra uke 41. 

CO2-kvoteprisen har variert mye denne uken på grunn av usikkerheten rundt Brexit og i dag har EU utsatt avgjørelsen til neste uke om hvorvidt Storbritannia skal få nok en utsettelse. CO2-kvoteprisen er nå ca.70 eurocent lavere enn forrige fredag. Kull- og gassprisene er også blitt billigere denne uken, selv med fallende temperaturprognoser også lenger sør i Europa.

Fremtidsmarkedet for kraft i Norden har løftet seg i pris på tross av lavere priser for både brensel og CO2-kvoter. Årsaken til prisøkningen er tørrere og kaldere værprognoser for de neste fire ukene. Månedsvarslet for temperaturen i Norden viser at det skal bli kaldere enn normalt i hele november. 

Sammenlignet med forrige fredag har kontrakten for november steget rundt 1,2 øre denne uken og omsettes fredag ettermiddag for 40,8 øre/kWh. Kontrakten for første kvartal 2020 omsettes for 42,9 øre/kWh, 0,7 øre høyere sammenlignet med forrige fredag. Årskontrakten for 2020 omsettes for 36 øre/kWh som er 0,3 øre høyere enn for en uke siden.

I løpet av uke 42 eksporterte Norge 192 GWh og importerte 130 GWh, som gir en netto eksport på 62 GWh i løpet av uken. Til sammenligning var netto eksport 53 GWh i uke 41, som primært skyldes lavere eksport i uke 41 sammenlignet med uke 42.


Skrevet av Nils Petter Benjaminsen
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Flere kjøpte opprinnelsesgarantier i 2019

Salget av opprinnelsesgarantier økte med 5 TWh i 2019. Det ble i 2019 kjøpt 25 TWh opprinnelsesgarantert kraft i Norge, noe som utgjorde 18 prosent av det totale kraftkjøpet på 135 TWh, viser NVEs varedeklarasjon som kom mandag.

Les mer

Slik velger du riktig strømleverandør når du flytter

Unngå å bli lurt til dyre strømavtaler. Dette må du tenke på når du skal flytte.

Les mer

Historisk: For første gang negativ strømpris i Norge

Aldri tidligere har vi hatt negativ strømpris her i landet. Det fikk vi tidlig mandag morgen i Sør-Norge. Strømprisen i Norge har stadig falt til nye bunn-nivå og utviklingen fortsetter inn i juli.

Les mer

Markedskommentar uke 27 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 1,4 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 1,3 øre/kWh. Neste uke ventes rundt denne ukens pris. Juni måned som vi akkurat har lagt bak oss ble den måneden med lavest strømpris for Sør-Norge noensinne. Strømprisen for Østlandet i prisområde NO1 ble 1,6 øre/kWh. Til sammenligning ble prisen i juni i fjor 29,3 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?