07.10.2019

Markedskommentar uke 40 2019

Brenselsprisene med CO2-kvotene i spissen har svekket seg gjennom hele uken. Det har i sin tur presset fremtidsprisene for kraft nedover både på kontinentet og i Norden. Værprognosene er derimot blitt både tørrere og kaldere som har påvirket spotprisene i motsatt retning.

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader. 

Prisforskjellen mellom Norge og Sverige har minket denne uken på grunn av økt overføringskapasitet mellom Sør-Norge og Sverige siden mandag. I neste uke blir det noe redusert kapasitet igjen (845 MW) før linjen kan operere for fullt fra 18. oktober med 2145 MW.

Den hydrologiske balansen som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er nå 0,5 TWh over normalen i Norge og Sverige. Siden det blir tørrere enn normalt fremover vil balansen svekkes i tiden som kommer slik at balanse blir negativ i løpet av neste uke. 

Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 39 er på 82,3 prosent, ned 0,4 prosentpoeng fra uke 38. Normal fyllingsgrad er 82,9 prosent, så det er fortsatt under normal fyllingsgrad i norske vannmagasin. På samme tidspunkt i fjor var fyllingsgraden i norske vannmagasin på 76,8 prosent.

Kontrakten for november har steget med i overkant av 1 øre denne uken og omsettes fredag ettermiddag for 39 øre/kWh. Kontrakten for første kvartal i 2020 er 0,3 øre billigere med 41 øre/kWh og årskontrakten for 2020 er på samme nivå som forrige fredag etter å ha økt med 0,6 øre/kWh i starten av uken for så å falle tilbake til dagens pris som er 34,7 øre/kWh.

I løpet av uke 39 eksporterte Norge 368 GWh og importerte 72 GWh, som gir en netto eksport på 296 GWh i løpet av uken. Til sammenligning var netto eksport 288 GWh i uke 38, som primært skyldes høyere eksport i uke 39 sammenlignet med uke 38.

Elsertifikatprisene er uendret siden forrige uke og er sist omsatt på 4,9 øre/kWh.

(Alle priser er eksklusiv moms og avgifter).


Skrevet av Nils Petter Benjaminsen
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Markedskommentar uke 38 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 12,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 10,5 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland.

Les mer

Halvparten bytter sjelden eller aldri strømavtale

I en undersøkelse Norstat har gjennomført for Forbrukerrådet, fremgår det at nærmere halvparten av alle husholdninger ikke har byttet strømavtale, eller at det er mer enn to år siden de byttet avtale.

Les mer

Markedskommentar uke 37 2020

Etter noen dager med kraftig prisøkning har nå spotprisen for Østlandet i prisområde NO1 stabilisert seg rundt 12 øre/kWh. Forrige uke ble levert på 16,6 øre/kWh som er over dobbelt så høyt som uken før.

Les mer

Markedskommentar uke 36 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 7,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli på cirka 17 øre/kWh. Spotprisen for Østlandsområdet har dermed steget markant den siste uken. Prisutsiktene for kommende uke ser ut til å bli rundt 16 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?