07.10.2019

Markedskommentar uke 40 2019

Brenselsprisene med CO2-kvotene i spissen har svekket seg gjennom hele uken. Det har i sin tur presset fremtidsprisene for kraft nedover både på kontinentet og i Norden. Værprognosene er derimot blitt både tørrere og kaldere som har påvirket spotprisene i motsatt retning.

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader. 

Prisforskjellen mellom Norge og Sverige har minket denne uken på grunn av økt overføringskapasitet mellom Sør-Norge og Sverige siden mandag. I neste uke blir det noe redusert kapasitet igjen (845 MW) før linjen kan operere for fullt fra 18. oktober med 2145 MW.

Den hydrologiske balansen som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er nå 0,5 TWh over normalen i Norge og Sverige. Siden det blir tørrere enn normalt fremover vil balansen svekkes i tiden som kommer slik at balanse blir negativ i løpet av neste uke. 

Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 39 er på 82,3 prosent, ned 0,4 prosentpoeng fra uke 38. Normal fyllingsgrad er 82,9 prosent, så det er fortsatt under normal fyllingsgrad i norske vannmagasin. På samme tidspunkt i fjor var fyllingsgraden i norske vannmagasin på 76,8 prosent.

Kontrakten for november har steget med i overkant av 1 øre denne uken og omsettes fredag ettermiddag for 39 øre/kWh. Kontrakten for første kvartal i 2020 er 0,3 øre billigere med 41 øre/kWh og årskontrakten for 2020 er på samme nivå som forrige fredag etter å ha økt med 0,6 øre/kWh i starten av uken for så å falle tilbake til dagens pris som er 34,7 øre/kWh.

I løpet av uke 39 eksporterte Norge 368 GWh og importerte 72 GWh, som gir en netto eksport på 296 GWh i løpet av uken. Til sammenligning var netto eksport 288 GWh i uke 38, som primært skyldes høyere eksport i uke 39 sammenlignet med uke 38.

Elsertifikatprisene er uendret siden forrige uke og er sist omsatt på 4,9 øre/kWh.

(Alle priser er eksklusiv moms og avgifter).


Skrevet av Nils Petter Benjaminsen
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Endless Winter ep. 3

Endless Winter 3 er siste kapittel i skikjører Nikolai Schirmers vintereventyr, hvor han forsøker å kjøre bedre på ski med lavere klimagassutslipp.

Les mer

Markedskommentar uke 46 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 45,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 43 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer denne uken som gir redusert forbruk og redusert pris. Forventet pris for kommende uke er rundt 41 øre/kWh, da temperaturene er ventet videre opp hvor det vil bli plussgrader over store deler av Østlandet. Samtidig er det ventet vind under normalen og normale nedbørsmengder i Nordpool-området som helhet.

Les mer

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?