Hjem > Siste nytt > Markedskommentar uke 4 2020

Markedskommentar uke 4 2020

Publisert 27.01.2020, sist oppdatert 27.01.2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 24,2 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 20,9 øre/kWh, som henger sammen med mye vind, høyt tilsig og høye temperaturer. Neste uke prises til rundt 21 øre/kWh. Det blir noe mindre vind og noe lavere temperaturer i neste uke, men med stor konkurranse blant vannkraftprodusentene vil det neppe føre til økte spotpriser.

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 24,2 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 20,9 øre/kWh, som henger sammen med mye vind, høyt tilsig og høye temperaturer. Neste uke prises til rundt 21 øre/kWh. Det blir noe mindre vind og noe lavere temperaturer i neste uke, men med stor konkurranse blant vannkraftprodusentene vil det neppe føre til økte spotpriser.

Langtidsvarslene for de kommende seks ukene er på linje med langtidsvarslene vi har sett tidligere, som innebærer mildt, vått og vindfullt vær i ukene fremover. Det er ikke tegn til høytrykksoppbygging i våre områder og uten dette vil lavtrykkene fra sørvest dominere værbildet fremover. Det ser dog ut til at lavtrykkene de kommende 14 dagene blir noe svakere enn de har vært, slik at vindkraftproduksjonen og tilsiget blir noe lavere, samt litt lavere temperaturer.

Været vi har hatt de siste ukene har vært ekstremt hvor det har blitt satt flere nedbørsrekorder og temperaturene har vært 5-6 grader over normalen mange steder i Norge. I løpet av forrige uke (uke 3) kom det rundt 50 prosent mer nedbør enn normalt og i januar som helhet ligger det an til å komme rundt 75 prosent mer nedbør enn normalt. Det lavtrykkspregede været som vi har hatt har gjort at spotprisene og prisene i terminmarkedet for kraft har stupt. Prisraset har blitt ekstra kraftig siden dette har inntruffet i januar måned. I et normalt år tappes vannmagasinene ned med 5-6 prosent i gjennomsnitt i løpet av de 3 første ukene av året, mens fyllingsgraden i vannmagasinene i år har falt 0,7 prosent i løpet av de 3 første ukene. I prisområdet NO2 (Sørlandet) som har desidert størst magasinkapasitet av alle prisområdene i Norge har fyllingsgraden økt 1,7 % så langt i år. Per uke 3 er fyllingsgraden i Norske vannmagasin 62,8 %, ned 1,1 % siden uke 2.

Den hydrologiske balansen (også kalt energibalansen) som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er denne uken rundt 14 TWh over normalen i Norge og Sverige til sammen. Med de ventede nedbørsmengdene så vil energibalansen ifølge prognosene nå mellom 16 og 17 TWh over normalen i slutten av uke 7. Av dette overskuddet på 16-17 TWh ligger rundt 7 TWh av overskuddet i form av snø og grunnvann i Norge.

Den svake prisutviklingen på gass har fortsatt denne uken. Produksjonskostnadene i gasskraftverkene ligger for tiden rundt 35 øre/kWh, mens produksjonskostnadene i kullkraftverkene ligger rundt 42 øre/kWh.

Fremtidsmarkedet for kraft i Norden har fortsatt å falle denne uken over hele kurven. Kontrakten for februar har falt rundt 3,5 øre til 23,8 øre/kWh, kontrakten for Q2-20 (april, mai og juni) har falt rundt 2 øre til 21 øre/kWh, mens årskontrakten for 2021 har falt rundt 2 øre til 29,1 øre/kWh.


Skrevet av Magnus Nordrum Brøste
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?