01.10.2019

Markedskommentar uke 39 2019

Denne uken har vært preget av værprognoser som har blitt våtere i Skandinavia og nede på kontinentet er det økende vindprognoser for starten av oktober. Høyere vindprognoser virker direkte inn på strømprisene, men de virker også indirekte inn på etterspørselen etter fossilt brennstoff i form av kull og gass. 

Når det gjelder spotprisene så holder de seg rett i overkant av 30 øre/kWh i Sør-Norge og tilsiget er falt tilbake etter de store nedbørsmengdene som var i midten av september. 

De store prisforskjellene i Nordpool-området fra forrige uke er fremdeles tilstede der Finland hadde en spotpris på over 80 øre/kWh på torsdag, men har holdt seg rundt 50 øre/kWh ellers i uken. Stockholm (SE3) har priser på mellom 35 og 40 øre/kWh og København (DK2) rundt 40 øre/kWh.

Den hydrologiske balansen som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er nå 2 TWh over normalen i Norge og Sverige, som skyldes høyere snø- og grunnvannsnivåer enn normalt. I dagens værprognose (fredag 27/9) er det nedbør tilsvarende 1 TWh mer enn normalen for årstiden for de neste 14 dagene.

Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 38 på 82,7 prosent, opp 1,2 prosentpoeng fra uke 37. Normal fyllingsgrad er 83,5 prosent, så det er fortsatt under normal fyllingsgrad i norske vannmagasin. På samme tidspunkt i fjor var fyllingsgraden i norske vannmagasin på 73,9 prosent.

Prisene i terminmarkedet for kraft i Norden har falt denne uka i takt med svakere brenselspriser og at værmeldingene har svingt fra høytrykk og lite nedbør til mer normale nedbørsmengder.

Kontrakten for oktober har svekket seg i overkant av 1 øre denne uken og omsettes fredag ettermiddag for 34,3 øre/kWh. Kontrakten for fjerde kvartal er 2,5 øre billigere med 37,5 øre/kWh og årskontrakten for 2020 har falt over 2 øre til 34,4 øre/kWh, sammenlignet med forrige fredag.

I løpet av uke 38 eksporterte Norge 363 GWh og importerte 28 GWh, som gir en netto eksport på 334 GWh i løpet av uken. Til sammenligning var netto eksport 317 GWh i uke 37, som primært skyldes høyere eksport i uke 38 sammenlignet med uke 37.

Brenselsprisene har hatt fallende tendens i starten av uken, men dette snudde i går da både kull og gass økte i pris. Unntaket er oljeprisen som svekker seg over en dollar per fat på grunn av rykter om at USA vil slakke på sanksjonene mot Iran. Trump avviser påstandene og oljeprisen har løftet seg etter dette, men er fremdeles lavere enn i går. Brent oljen er sist omsatt på 61,65 dollar fatet.

(Alle priser er eksklusiv moms og avgifter).


Skrevet av Nils Petter Benjaminsen
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Endless Winter ep. 3

Endless Winter 3 er siste kapittel i skikjører Nikolai Schirmers vintereventyr, hvor han forsøker å kjøre bedre på ski med lavere klimagassutslipp.

Les mer

Markedskommentar uke 46 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 45,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 43 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer denne uken som gir redusert forbruk og redusert pris. Forventet pris for kommende uke er rundt 41 øre/kWh, da temperaturene er ventet videre opp hvor det vil bli plussgrader over store deler av Østlandet. Samtidig er det ventet vind under normalen og normale nedbørsmengder i Nordpool-området som helhet.

Les mer

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?