23.09.2019

Markedskommentar uke 38 2019

Etter helgas angrep på Saudi Arabias oljeinstallasjonsanlegg steg oljeprisen nesten 9 dollar fatet på mandag. Dette dro opp brenselsrelaterte priser som gass, kull og CO2 som igjen påvirker terminmarkedet for kraft i Norden. Utover uka kom det meldinger fra Saudi Arabia at angrepet ikke ville ramme produksjonen like hardt som ventet og normal produksjon er ventet allerede i slutten av september/starten av oktober. Denne uken kom det også meldinger fra Franske EDF om at det ikke vil bli behov for å stenge ned noen av kjernekraftverkene grunnet avvikene i reaktorene som det ble meldt om i forrige uke. Meldingen fra franske EDF resulterte i fall både i brenselsprisene og i terminmarkedet for kraft i Sentral-Europa.

For Østlandet, i prisområde NO1 var spotprisen i forrige uke 28,6 øre/kWh i gjennomsnitt. Prisnivået denne uken er svært likt og gjennomsnittsprisen ser ut til å bli rundt 0,2-0,4 øre lavere denne uka. Det er fremdeles store prisforskjeller i Nordpool-området hvor Finland har spotpris rundt 45 øre/kWh, Stockholm (SE3) rundt 35 øre/kWh og København (DK2) rundt 38 øre/kWh.

Den hydrologiske balansen som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er nå 3 TWh over normalen i Norge og Sverige, som skyldes høyere snø- og grunnvannsnivåer enn normalt. I prognosene for de kommende to ukene er det ventet lite nedbør og med eksport vil energibalansen svekkes med rundt 4 TWh kommende to uker. Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 37 på 81,2 prosent, opp 1,7 prosentpoeng fra uke 36. Normal fyllingsgrad er 84,2 prosent, så det er fortsatt under normal fyllingsgrad i norske vannmagasin. På samme tidspunkt i fjor var fyllingsgraden i norske vannmagasin på 69,8 prosent.

Terminmarkedet for kraft i Norden har steget denne uka i takt med at værprognosene fremover har blitt både tørrere og kaldere. Kontrakten for oktober har steget 0,8 øre denne uken og omsettes fredag ettermiddag for 35,6 øre/kWh. Kontrakten for fjerde kvartal har steget 1,1 øre til 39 øre/kWh og årskontrakten for 2020 har steget 0,8 øre til 36,5 øre/kWh, sammenlignet med forrige fredag.

I løpet av uke 37 eksporterte Norge 348 GWh og importerte 31 GWh, som gir en netto eksport på 317 GWh i løpet av uken. Til sammenligning var netto eksport 415 GWh i uke 36, som primært skyldes høyere eksport i uke 36 sammenlignet med uke 37.

Den nye kraftkabelen mellom Danmark og Nederland med kapasitet på 700 MW, kalt COBRA, som egentlig var planlagt i drift fra lørdag 7. september har hatt oppstartsproblemer, men er i full drift nå.


Skrevet av Magnus Nordrum Brøste
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Markedskommentar uke 39 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 10,4 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 6 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 6-7 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

GE kjøper lokalproduserte fornybargarantier

Gudbrandsdal Energi har kjøpt lokalproduserte fornybargarantier fra kraftprodusenten Gudbrandsdal Energi Produksjon. Kjøpesummen vil gå til vedlikehold og oppgraderinger av selskapets tre vannkraftverk i Gudbrandsdalen.

Les mer

Markedskommentar uke 38 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 12,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 10,5 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland.

Les mer

Halvparten bytter sjelden eller aldri strømavtale

I en undersøkelse Norstat har gjennomført for Forbrukerrådet, fremgår det at nærmere halvparten av alle husholdninger ikke har byttet strømavtale, eller at det er mer enn to år siden de byttet avtale.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?