16.09.2019

Markedskommentar uke 37 2019

Denne uken har terminmarkedet for kraft steget kraftig etter usikkerhet rundt fransk kjernekraftproduksjon og produksjonskutt ved det nederlandske gassfeltet Groningen. Spotprisene har til forskjell fra terminmarkedet vært langt mer stabile og spotprisene har holdt nivået fra forrige uke.

For Østlandet, i prisområde NO1 var spotprisen i forrige uke 29,9 øre/kWh, denne uken blir marginalt lavere rundt 1 øre/kWh. Det er fremdeles store prisforskjeller i Nordpool-området hvor Finland har spotpris rett i underkant av 50 øre/kWh og Jylland (DK1) rundt 34 øre/kWh.

Terminmarkedet for kraft tok et kraftig byks denne uken da Franske EDF (tilsv. norske Statkraft) rapporterte om tekniske avvik ved komponenter som inngår i dampturbinene i kjernekraftverkene i Frankrike. Det er fremdeles stor usikkerhet rundt konsekvensene for fransk kjernekraftproduksjon fremover. I verste fall kan det bety midlertidig nedstenging av 25 000 MW med kjernekraft, men det kan også hende at det ikke blir noen nedstengning av reaktorene som følge av de oppdagede avvikene. Denne uken ble det også rapportert at det nederlandske gassfeltet Groningen, Europas største landbaserte gassfelt, kommer til å kutte produksjonen kraftig fra 1. oktober. Dette i kombinasjon med usikkerheten rundt fransk kjernekraft ga gassprisene et løft hvor kontrakten for levering av naturgass i oktober har steget 30 prosent siden mandag. Produksjonskostnadene i gasskraftverkene har som følge av dette løftet seg 6,6 EUR/MWh siden forrige fredag fra 32,5 til 39,1 EUR/MWh. Kontrakten for fjerde kvartal på nordisk kraft er opp over 2 øre/kWh og årskontrakten for 2020 er opp rundt 2 øre/kWh.

Den hydrologiske balansen som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er nå 3 TWh over normalen i Norge og Sverige, som skyldes høyere snø- og grunnvannsnivåer enn normalt. I prognosene for de kommende to ukene er det ventet mer nedbør enn normalt, men med høy eksport vil energibalansen holde seg på omtrent samme nivå. Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 36 på 79,6 prosent, opp 1,1 prosentpoeng fra uke 35. Normal fyllingsgrad er 84,5 prosent, så det er fortsatt under normal fyllingsgrad i norske vannmagasin. På samme tidspunkt i fjor var fyllingsgraden i norske vannmagasin på 65,7 prosent.

I løpet av uke 36 eksporterte Norge 444 GWh og importerte 28 GWh, som gir en netto eksport på 416 GWh i løpet av uken. Til sammenligning var netto eksport 452 GWh uken før, som både skyldes høyere eksport og lavere import i uke 35 sammenlignet med uke 36.

Kjernekraftproduksjonen i Nordpool-området ligger inne med en produksjon på 67 prosent av installert effekt da både Ringhals 4 (1103 MW) og Oskarshamn 3 (1400 MW) i Sverige og Loviisa 1 (496 MW) i Finland er ute til revisjon. Ringhals 4 er tilbake i drift 1. oktober, mens Oskarshamn 3 og Loviisa 1 begge er tilbake 25. september. Loviisa 2 (496 MW) startet opp igjen produksjonen i dag etter å ha vært ute til revisjon siden 18. august.

Den nye kraftkabelen mellom Danmark og Nederland med kapasitet på 700 MW, kalt COBRA, som egentlig var planlagt i drift fra lørdag 7. september har fortsatt oppstartsproblemer og er ute av drift fredag ettermiddag når denne kommentaren skrives.


Skrevet av Magnus Nordrum Brøste
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?