26.08.2019

Markedskommentar uke 34 2019

Mer nedbør enn normalt og økt tilsig til elvekraftverkene har presset spotprisene nedover denne uken. Svakere brenselspriser har påvirket fremtidsmarkedet for kraft og både de korte og lange kontraktene er lavere enn forrige uke.

For Østlandet, i prisområde NO1 var spotprisen i forrige uke 33,6 øre/kWh, denne uken ser den ut til å bli 32,8 øre/kWh. Mer vind enn normalt og høyere tilsig er hovedårsaken til at spotprisene har vært noe lavere denne uken sammenlignet med forrige uke. (Alle prisene er oppgitt uten pålagte avgifter, elsertifikater og påslag.)

Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 33 på 75,4 prosent, opp 1,8 prosentpoeng fra uke 32. På de siste 10 dagene er det kommet 50 prosent mer nedbør i Norge enn normalt på denne tiden av året. På samme tidspunkt i fjor var fyllingsgraden i norske vannmagasin på 65,1 prosent.

Den hydrologiske balansen som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er rundt 3,5 TWh under normalen i Norge og Sverige, hvor mangelen er rundt 1,5 TWh i Norge og 2 TWh i Sverige. I prognosene for de kommende tre uker ligger det inne normale nedbørsmengder som vil opprettholde dette underskuddet i den hydrologiske balansen.

I løpet av uke 33 eksporterte Norge 264 GWh og importerte 115 GWh, som gir en netto eksport på 149 GWh i løpet av uken. Til sammenligning var netto eksport 292 GWh uken før, som primært skyldes høyere eksport i uke 32 sammenlignet med uke 33.

CO2-kvoteprisen startet opp på mandag, men har siden falt i pris og omsettes fredag ettermiddag for 24,90 €/t som er 1 euro lavere enn forrige fredag. Brenselsprisene har også falt denne uken som har senket produksjonskostnadene i kullkraftverkene til 45 EUR/MWh. Gasskraften holder seg rundt 32 EUR/MWh som fremdeles er mye billigere enn kullkraft for tiden.

Terminmarkedet for kraft i Norden har svekket seg i takt med lavere CO2 priser og en bedret energibalanse. Kontrakten for år 2020 omsettes i dag for 34,2 EUR/MWh

Elsertifikatene har falt rundt 0,4 øre/kWh denne uka og omsettes fredag ettermiddag for rundt 5,8 øre/kWh. 


Skrevet av Nils Petter Benjaminsen
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Markedskommentar uke 39 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 10,4 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 6 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 6-7 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

GE kjøper lokalproduserte fornybargarantier

Gudbrandsdal Energi har kjøpt lokalproduserte fornybargarantier fra kraftprodusenten Gudbrandsdal Energi Produksjon. Kjøpesummen vil gå til vedlikehold og oppgraderinger av selskapets tre vannkraftverk i Gudbrandsdalen.

Les mer

Markedskommentar uke 38 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 12,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 10,5 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland.

Les mer

Halvparten bytter sjelden eller aldri strømavtale

I en undersøkelse Norstat har gjennomført for Forbrukerrådet, fremgår det at nærmere halvparten av alle husholdninger ikke har byttet strømavtale, eller at det er mer enn to år siden de byttet avtale.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?