Hjem > Siste nytt > Markedskommentar uke 33 2019

Markedskommentar uke 33 2019

Publisert 20.08.2019, sist oppdatert 20.08.2019

Denne uken har gitt noe lavere spotpriser da mer vind har gitt høyere vindkraftproduksjon som slår direkte ut i spotprisene. Mindre nedbør i værvarslene har økt prisene i terminmarkedet for kraft for kontraktene på de førstkommende månedene, mens kontraktene lenger ut på kurven har falt i takt med lavere brenselspriser og CO2-kvotepris.

Denne uken har gitt noe lavere spotpriser da mer vind har gitt høyere vindkraftproduksjon som slår direkte ut i spotprisene. Mindre nedbør i værvarslene har økt prisene i terminmarkedet for kraft for kontraktene på de førstkommende månedene, mens kontraktene lenger ut på kurven har falt i takt med lavere brenselspriser og CO2-kvotepris.

Systemprisen har denne uken variert mellom 29,6 og 37 øre/kWh og ligger an til å bli 34 øre/kWh i gjennomsnitt, 4 øre lavere enn i forrige uke. For Østlandet, i prisområde NO1 har spotprisen variert mellom 29,5 og 36,2 øre/kWh og ligger an til å bli 33 øre/kWh i gjennomsnitt, 3,5 øre lavere enn i forrige uke. Mer vind er hovedårsaken til at spotprisene har vært noe lavere denne uken sammenlignet med forrige uke. (Alle prisene er oppgitt uten pålagte avgifter, elsertifikater og påslag.)

Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 32 på 73,5 prosent, ned 0,2 prosentpoeng fra uke 31. Lite nedbør i juli satte en brems på tilsiget i vannmagasinene som per dags dato ligger 6,4 prosentpoeng under normal fyllingsgrad. På samme tidspunkt i fjor var fyllingsgraden i norske vannmagasin på 62,8 prosent.

Den hydrologiske balansen som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er rundt 5 TWh under normalen i Norge og Sverige, hvor mangelen er rundt 3 TWh i Norge og 2 TWh i Sverige. I prognosene for de kommende tre uker ligger det inne normale nedbørsmengder som vil opprettholde dette underskuddet i den hydrologiske balansen.

I løpet av uke 32 eksporterte Norge 403 GWh og importerte 111 GWh, som gir en netto eksport på 292 GWh i løpet av uken. Til sammenligning var netto eksport 442 GWh uken før, som primært skyldes lavere import i uke 31 sammenlignet med uke 32.

CO2-kvoteprisen har falt gjennom uken og omsettes fredag ettermiddag for rundt 26,3 EUR/tonn, 1,8 euro lavere sammenlignet med forrige fredag. Brenselsprisene har også falt denne uken som har senket produksjonskostnadene i kull- og gasskraftverkene fra henholdsvis 48 til 47 EUR/MWh og fra 34 til 32 EUR/MWh.

Terminmarkedet for kraft i Norden har steget på de nærmeste kontraktene i takt med at værvarslene har blitt tørrere og nedbørsmengdene har blitt nedjustert. Kontrakten for september har steget rundt 2 øre fra 35,5 til 37,5 øre/kWh og kontrakten for oktober har steget litt over 1 øre fra 35,6 til 36,7 øre/kWh denne uken. Kontraktene lenger ut på kurven har falt i takt med CO2-kvoteprisene og utviklingen i brenselsprisene. Årskontrakten for 2020 har falt rundt 0,7 øre fra 36,2 til 35,5 øre/kWh. 

Elsertifikatene har falt rundt 0,3 øre/kWh denne uka og omsettes fredag ettermiddag for rundt 6,2 øre/kWh. På torsdag kom tallene for utstedte elsertifikater i juli. Det ble utstedt totalt 2 205 592 elsertifikater i Norge og Sverige i juli som var i nedre del av prognosene som lå mellom 2,2 og 2,3 millioner elsertifikater. Elsertifikatprisen for i år nådde en foreløpig bunn i slutten av mai hvor et elsertifikat ble omsatt for rundt 4 øre/kWh, men har hatt en stigende trend siden den gang.


Skrevet av Magnus Nordrum Brøste
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?