12.08.2019

Markedskommentar uke 32 2019

I juni måned kom det 150 prosent av normal nedbør i Norge. For Sverige sin del kom det normalt med tilsigsnedbør. Dette førte til høyt tilsig og mye uregulert vannkraftproduksjon som i sin tur presset ned spotprisene til rundt 30 øre/kWh etter å ha holdt seg rett i underkant av 40 øre/kWh i hele mai. 

Tørrere og varmere vær i starten av juli gjorde sitt til at spotprisen begynte å stige igjen, godt hjulpet av høye priser på kontinentet på grunn av den pågående hetebølgen i Europa. I starten av august var spotprisene igjen på nivå med prisene fra mai rundt 38 øre/kWh. 

Denne uken startet med nedbørsprognoser som viste 3-4 TWh over normalen de neste 14 dagene. Siden prognose-endringen skjedde i løpet av helgen innvirket den nye prognosen kraftig inn på fremtidsmarkedet som reagerte med en kraftig prisnedgang i løpet av uken. 

Kontrakten for september har falt med rundt 5 øre/kWh og omsettes nå mellom 37 og 38 øre/kWh. Nedgang i fremtidsprisene for kull og tysk kraft denne uken har også innvirket på prisene i Norden. 

Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 31 på 73,8 prosent, ned 0,2 prosentpoeng fra uke 30. Det er 4,4 prosentpoeng lavere enn normalen for årstiden. Det mangler fremdeles ca. 6 TWh i snømagasin og grunnvann. 

I løpet av uke 31 eksporterte Norge 488 GWh og importerte 47 GWh, Norge eksporterte med andre ord 441 GWh mer enn landet importerte. Netto utveksling økte med 186 GWh sammenlignet med uken før.

Prisene for elsertifikater har økt med 2 øre/kWh siden starten av juli og omsettes i dag rett i underkant av 7 øre/kWh.
(Alle priser er oppgitt uten pålagte avgifter, elsertifikater og påslag.)


Skrevet av Magnus Nordrum Brøste
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Markedskommentar uke 8 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 10,24 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 11,45 øre/kWh for kommende uke, som henger sammen med mye vind, høyt tilsig, høye temperaturer og nedjusterte vannverdier. Neste uke prises til rundt 11.50 øre/kWh.

Les mer

Varsler nye endringer på strømpris.no

Forbrukerrådet vil gjøre det enklere for strømkundene å orientere seg i markedet. Nå varsler de at spotprisavtaler med lang varighet skal løftes høyere i prisportalen. Energi Norge støtter endringen.

Les mer

Markedskommentar uke 7 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 16,3 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 12,8 øre/kWh, som henger sammen med mye vind, høyt tilsig, høye temperaturer og nedjusterte vannverdier.

Les mer

Strømpriser pr. februar 2020

Strømprisen ble i forrige uke rundt 20 øre/kWh i Norge. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 16 øre/kWh. Dette er spotpris/markedspris inklusive mva. Det må påregnes at strømleverandøren sitt påslag kommer i tillegg.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?