12.08.2019

Markedskommentar uke 32 2019

I juni måned kom det 150 prosent av normal nedbør i Norge. For Sverige sin del kom det normalt med tilsigsnedbør. Dette førte til høyt tilsig og mye uregulert vannkraftproduksjon som i sin tur presset ned spotprisene til rundt 30 øre/kWh etter å ha holdt seg rett i underkant av 40 øre/kWh i hele mai. 

Tørrere og varmere vær i starten av juli gjorde sitt til at spotprisen begynte å stige igjen, godt hjulpet av høye priser på kontinentet på grunn av den pågående hetebølgen i Europa. I starten av august var spotprisene igjen på nivå med prisene fra mai rundt 38 øre/kWh. 

Denne uken startet med nedbørsprognoser som viste 3-4 TWh over normalen de neste 14 dagene. Siden prognose-endringen skjedde i løpet av helgen innvirket den nye prognosen kraftig inn på fremtidsmarkedet som reagerte med en kraftig prisnedgang i løpet av uken. 

Kontrakten for september har falt med rundt 5 øre/kWh og omsettes nå mellom 37 og 38 øre/kWh. Nedgang i fremtidsprisene for kull og tysk kraft denne uken har også innvirket på prisene i Norden. 

Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 31 på 73,8 prosent, ned 0,2 prosentpoeng fra uke 30. Det er 4,4 prosentpoeng lavere enn normalen for årstiden. Det mangler fremdeles ca. 6 TWh i snømagasin og grunnvann. 

I løpet av uke 31 eksporterte Norge 488 GWh og importerte 47 GWh, Norge eksporterte med andre ord 441 GWh mer enn landet importerte. Netto utveksling økte med 186 GWh sammenlignet med uken før.

Prisene for elsertifikater har økt med 2 øre/kWh siden starten av juli og omsettes i dag rett i underkant av 7 øre/kWh.
(Alle priser er oppgitt uten pålagte avgifter, elsertifikater og påslag.)


Skrevet av Magnus Nordrum Brøste
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Vindmøller dekket 130% av dansk døgnforbruk

Vindmøller produserte søndag for første gang mer strøm enn danskene hadde bruk for over et helt døgn, ifølge foreløpige tall fra Energinet.

Les mer

Markedskommentar september 2019

I denne markedskommentaren for september 2019 ser vi at det er en bedring i hydrologisk balanse og at den totale strømregningen til forbrukeren ligger an til å bli noe lavere i 2019 enn den var i 2018.

Les mer

Markedskommentar uke 37 2019

Denne uken har terminmarkedet for kraft steget kraftig etter usikkerhet rundt fransk kjernekraftproduksjon og produksjonskutt ved det nederlandske gassfeltet Groningen. Spotprisene har til forskjell fra terminmarkedet vært langt mer stabile og spotprisene har holdt nivået fra forrige uke.

Les mer

Markedskommentar uke 36 2019

Denne uken har vært preget av mye vind og ditto nedbør. I Norge er det 166 prosent av normal nedbør og i Sverige er det kommet over dobbelt av normalen for årstiden. Dette har ført til en forbedret energibalanse og lavere fremtidspriser.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?