Hjem > Siste nytt > Markedskommentar uke 24 2020

Markedskommentar uke 24 2020

Publisert 15.06.2020, sist oppdatert 15.06.2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 1,7 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å holde seg på samme lave nivå, og det samme kan vi si om neste uke.

Denne uken har snøsmeltingen satt i gang for alvor med mye nedbør forrige helg etterfulgt av høyere temperaturer. Sverige har allerede hatt sin tilsigstopp tidlig denne uken, men for Norge sin del er det mye som gjenstår før all snøen i fjellet havner i vannmagasinene.

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 1,7 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å holde seg på samme lave nivå, og det samme kan vi si om neste uke. Det er de tre prisområdene i Sør-Norge; NO5 (Bergensområdet), NO2 (Sørlandet) og NO1 (Østlandet) som har lavest pris. Både NO5 og NO2 er overskuddsområder og eksporterer stort sett kraft til andre områder. 

Det vil holde seg veldig varmt og rundt 4 grader varmere enn normalen de neste 14 dagene. Når det gjelder nedbør så blir det veldig tørt frem til onsdag i neste uke. Fra den 17. juni blir det litt mer lavtrykksaktivitet og nedbør rundt normalen for årstiden. 

I markedet for det fossile brenselskomplekset, så startet uken med nedgang i prisene. CO2-kvoteprisen har sammen med kull og olje gått videre ned og er lavere nå enn forrige fredag. Gassprisen svekket seg mandag og tirsdag, men er nå på stigende igjen og omsettes nå på samme nivå som for en uke siden. Produksjonskostnaden for å produsere strøm fra naturgass var på sitt laveste i månedsskiftet mai-juni med en marginalpris under 22,4 øre/kWh. I dag er den samme prisen økt til 24,6 øre/kWh. 

Produksjonsprisen for gasskraftverk vil være en rettesnor på hva prisen i Norge vil være når det enorme overskuddet på vann vil nærme seg normalen. Gassprisen stiger utover høsten og produksjonskosten for 4. kvartal er i dag i overkant av 34 øre/kWh. Med normal nedbør i sommer vil overskuddet til høsten være redusert til 15 TWh mer enn normalt. Med dette scenariet priser fremtidsmarkedet høstkontrakten til rundt 26 øre/kWh siden det fremdeles må kjøres veldig mye vannkraft. Hvis sommeren blir tørr og reduserer overskuddet i energibalansen, vil strømprisene fort nærme seg 30 øre/kWh igjen. I motsatt fall hvis sommeren blir nedbørsrik, vil det rekordlave prisnivået vi opplever nå fortsette til langt utpå høsten.

 


Skrevet av Nils Petter Benjaminsen
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?