Hjem > Siste nytt > Markedskommentar uke 23 2020

Markedskommentar uke 23 2020

Publisert 07.06.2020, sist oppdatert 07.06.2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,6 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 1,6 øre/kWh. Neste uke ventes rundt denne ukens pris.

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,6 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 1,6 øre/kWh. Neste uke ventes rundt denne ukens pris. Det er de tre prisområdene i Sør-Norge; NO5 (Bergensområdet), NO2 (Sørlandet) og NO1 (Østlandet) som har lavest pris. Både NO5 og NO2 er overskuddsområder og eksporterer stort sett kraft til andre områder. Det ligger fremdeles mye snø i fjellet i disse områdene som vil gi rikelig med tilsig til magasinene gjennom sommeren. 

Kommende helg blir svært våt og vindfull i Sør-Norge med normale temperaturer. Temperaturene ser ut til å holde seg på eller over normalen de kommende 14 dagene som vil gi høyt tilsig og fremdeles svært lave spotpriser i NO1, NO2 og NO5. Det varme været med lite nedbør ser ut til å fortsette ut juni måned ifølge den siste månedsprognosen fra European Centre for Medium-Range Weather Forecasts i Reading UK (ECMWF). Det er fra ECMWF som DNMI kjøper rådata til sine prognoser. Månedsprognosen oppdateres to ganger i uken. Treffsikkerheten på dette varsel er relativt dårlig på sommeren, men mye bedre på vinteren. Det siste månedsvarslet antyder våtere og kaldere vær i juli, det blir interessant å følge med på når vi kommer nærmere i tid. 

På sommeren har vi ”5b-lavtrykkene” som er vanskelige å prognostisere. Disse 5 b lavtrykk (b for van Bebber) er et lavtrykk fra nord i Adriaterhavet som styrer kursen nordøst mot Baltikum. Fylt med fuktighet fra Middelhavet treffer lavtrykket på kaldere luft lengre nord og kan bli kraftig styrket. På hvilken måte disse lavtrykkene treffer Sør-Norge/Sverige/Finland er vanskelig å anslå da værmodeller fra bla. ECMWF kan vise veldig skiftende løsninger nære i tid. Det er ofte kraftige nedbørsområder med mye vind så de har stor effekt på produsentens produksjonsplaner. 

CO2-kvoteprisen har hatt en stigende trend siden bunnen 18. mars da kvotene ble omsatt for 15,3 EUR/MWh. Denne uken har CO2-kvoteprisen beveget seg videre opp og omsettes fredag ettermiddag for 22,9 EUR/MWh. CO2-kvoteprisen har økt i takt med verdens børser som har kommet seg godt opp fra bunnen i midten av mars. Utslippet av CO2 i Europa ser ut å bli ca. 18 % lavere enn i 2019 og det laveste utslippsnivået sett under de to siste fasene av EU ETS som ble innledet i 2008. 

 


Skrevet av Carl Johan Bergenstjerna
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?