Hjem > Siste nytt > Markedskommentar uke 20 2020

Markedskommentar uke 20 2020

Publisert 15.05.2020, sist oppdatert 15.05.2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke cirka 8 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli på cirka 12 øre/kWh. Spotprisen har dermed blitt levert 5 øre høyere enn forventet nivå for en uke siden.

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke cirka 8 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli på cirka 12 øre/kWh. Spotprisen har dermed blitt levert 5 øre høyere enn forventet nivå for en uke siden. Det er kombinasjonen mellom kjølig vårvær som har resultert i lavere tilsig og oppjusterte vannverdier samt høyere forbruk som har løftet spotprisen denne uken. 

Snittemperaturen i Oslo har denne uken ligget på 5,6 grader, som er 4 grader lavere enn forrige ukes 9,7 grader snittemperatur. Værtypen kommende uke er fortsatt preget av vestavind, men en betydelig varmere luftmasse vil prege Sør-Norge med temperaturer opp mot 17 grader kommende uke. Uken vil også bli tørrere enn normalt. 

Snøsmeltingen vil begynne å ta seg opp kommende uke og temperaturøkningen vil vise seg i magasinutviklingen. Vi har i dag en fyllingsgrad på 33,1% som er en nedgang på 1,1% siste uke ifølge NVE. Nedgangen kommer som følge av at produsentene kjører ut vannet og gjør plass til nytt vann fra den kommende snøsmeltingen.  Det tilsiget som er ventet i juni, kommer da mest sannsynlig å bli det største siden 1995 (Vesleofsen) med de enorme snømengdene vi har liggende i fjellet. NVE rapporterer om en snømengde tilsvarende energi på 85 TWh noe som er 38 TWh over gjennomsnittet for denne uken.  

Strømprisene har vært lave veldig så langt i år sammenlignet med i fjor. Et vilkårlig vannkraftverk har hittil i år produsert kraft som har 75% lavere verdi enn i fjor. Om man ser på mengden kraft det samme kraftverket har produsert ser vi kun en nedgang på 16,5%. Varmere vær, noe mindre forbruk, samt mye snø i fjellet er årsakene til de lave prisene som forbrukerne i dag nyter godt av. Prisutviklingen resten av året avhenger av hvordan snøsmeltingen vil utvikle seg og hvordan magasinfyllingen vil være når vi går ut av 2020.  

Av installert kjernekraftkapasitet er i dag rundt 62 prosent i drift tilsvarende rundt 6 550 MW. Dette er en nedgang på 8% fra sist uke. Enkelte kjernekraftprodusenter har signalisert at de observerer prisene nøye og vurderer begrensninger i produksjon da prisene er ned mot break-even nivå på kjernekraft. Vi har også sett at bl.a Ringhals har utvidet planlagt servicetid på reaktor 1 til etter sommeren.  

Dreier vi blikket mot de langsiktige værprognosene så antyder de et værskifte i den kommende uken som vil vare fremover. Vi vil se en varmere værtype de neste 4 ukene gjennom Europa. Høytrykksdominans tyder på et normalt sommervær gjennom juni og juli med påfølgende lite nedbør. Nord-Europa vil etter de siste prognosene se et normalt vær de neste 4 ukene med lav væraktivitet som betyr stabilt trykk. Det er større sannsynlighet for et varmere og tørrere vær enn kaldere og våtere. Påvirkningen dette vil ha på kraftprisene avhenger igjen av snøsmelting og forbruk. 

Den norske kronen har styrket seg markant siden bunnotering mot euro på 13.5. Kursen på euro er i skrivende stund på rundt 11.03. Handel av strøm foregår i euro og en styrket norsk krone vil gjøre strømmen billigere for forbrukerne.  

Vi ønsker alle våre lesere en god 17. mai og en riktig god helg!

 


Skrevet av Karl Einar Svor
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?