Hjem > Siste nytt > Markedskommentar uke 2 2020

Markedskommentar uke 2 2020

Publisert 13.01.2020, sist oppdatert 13.01.2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 30,6 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 27,3 øre/kWh, som henger sammen med mye vind, høyt tilsig og høye temperaturer.Neste uke prises til rundt 25 øre/kWh, da værbildet også neste uke blir preget av mye vind, nedbør og høye temperaturer.

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 30,6 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 27,3 øre/kWh, som henger sammen med mye vind, høyt tilsig og høye temperaturer.Neste uke prises til rundt 25 øre/kWh, da værbildet også neste uke blir preget av mye vind, nedbør og høye temperaturer.

Langtidsvarslene for de kommende seks ukene er på linje med langtidsvarslene vi har sett de siste ukene, som innebærer mildt og vått vær i ukene fremover. Det er ikke tegn til høytrykksoppbygging i våre områder og uten dette vil lavtrykkene fra sørvest dominere værbildet fremover. Lavtrykkspreget vær som vi har hatt og som også kommer til å dominere værbildet de kommende to ukene gir høy vindkraftproduksjon, høyt tilsig og høye temperaturer og resulterer i lave spotpriser. 

Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 1 på 64,2 prosent, opp 0,7 prosentpoeng fra uke 52. De store nedbørsmengdene har altså økt fyllingsgraden i norske vannmagasin i en uke hvor det vanligvis skal være høy tapping og reduksjon av fyllingsgraden i magasinene. Normal fyllingsgrad samlet for hele Norge er 67,9 prosent basert på data fra de siste tjue år. I Sverige er fyllingsgraden 61,6 prosent, 0,4 prosent under normal fyllingsgrad. Magasinkapasiteten i Sverige utgjør om lag 40 prosent av kapasiteten i Norge.

Den hydrologiske balansen (også kalt energibalansen) som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er denne uken rundt 6 TWh over normalen i Norge og Sverige til sammen. Med de ventede nedbørsmengdene så vil energibalansen ifølge prognosene nå mellom 10 og 11 TWh over normalen i slutten av uke 5.

Etter at gassprisene falt mye i starten av 2019 har produksjonskostnaden i gasskraftverkene vært under produksjonskostnadene i kullkraftverkene. Det er fremdeles lave gasspriser og svært høye lagertall i land som Tyskland, Belgia, Frankrike og Nederland som er viktig for kraftprisen i Sentral-Europa. Målt i TWh er lagertallene ved inngangen av året hele 80 TWh høyere sammenlignet med inngangen av fjoråret.

Fremtidsmarkedet har fortsatt å falle denne uken hvor spesielt de nærmeste kontraktene har svekket seg mye. Kontrakten for februar har falt 4 øre til 29,7 øre/kWh, kontrakten for Q2-20 (april, mai og juni) har falt 1,5 øre til 25,5 øre/kWh, mens årskontrakten for 2021 har steget 0,3 øre til 32,6 øre/kWh.

Mye vind i løpet av årets første uke har gitt vesentlig høyere import enn eksport til Norge. Den totale kraftimporten til Norge ble 143 GWh, mens eksporten ble på 48 GWh i løpet av uke 1. Mye vind i Norden gir som regel import til Norge da våre naboland Sverige og Danmark har betydelig mer vindkraft sammenlignet med Norge. 


Skrevet av Magnus Nordrum Brøste
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?