Nedetid i Elhub påvirker våre bestillingsskjemaer!

Nedetiden gjør at det ikke er mulig å bestille strømavtale onsdag 08.05.2024 i perioden 16:30-17:00.

Hjem > Siste nytt > Markedskommentar uke 17 2020

Markedskommentar uke 17 2020

Publisert 27.04.2020, sist oppdatert 27.04.2020

Det er fortsatt veldig lave spotpriser som ligger mellom 5,5 og 6 øre/kWh (eksklusiv moms og påslag). Dette nivået vil nok fortsette noen uker til. Når det blir skikkelig fart på snøsmeltingen, kan det bli mange uker med enda lavere priser. Foreløpig ser det ut til å skje fra uke 22 og vare ut hele juli.

Det er fortsatt veldig lave spotpriser som ligger mellom 5,5 og 6 øre/kWh (eksklusiv moms og påslag). Dette nivået vil nok fortsette noen uker til. Når det blir skikkelig fart på snøsmeltingen, kan det bli mange uker med enda lavere priser. Foreløpig ser det ut til å skje fra uke 22 og vare ut hele juli. Det kan imidlertid fort endre seg, da det er temperaturen i fjellet som avgjør smelteforløpet. I tillegg er det avgjørende om det blir mer eller mindre nedbør enn normalt i denne perioden.

Koronatiltakene gjør at forbruket er lavere enn normalt både i Skandinavia og lengre sør i Europa. Det gjør at strømprisene i hele Europa er lavere nå enn på lenge.

Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 16 på 37,2 prosent, ned 1,4 prosentpoeng fra uke 15. Fyllingsgrad sammenlignet med 2019 er 5,9 prosentpoeng høyere i år. Overskuddet i hydrologisk balanse som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er denne uken (uke 17) om lag 2,4 TWh mindre enn for en uke siden. Det er det fine været med lite nedbør som er årsaken til reduksjonen. Med de siste værprognosene vil det bli lite endring i energibalansen de neste ukene selv om eksporten til kontinentet vil øke på grunn av mindre vindkraftproduksjon i Tyskland neste uke. 

Siste månedsprognose viser mer enn normalt med nedbør i starten av mai, men noe mindre i slutten av mai. Temperaturvarslet viser kaldere enn normalt i helgen og neste uke, men etter det blir det normalt for årstiden.

CO2-kvoteprisen omsettes i dag på 20,8 €/t og er litt lavere enn forrige fredag. Det samme gjelder prisen for kull og gass. Dermed er marginalprisen for strøm produsert fra fossile kraftverk blitt billigere på kontinentet. Det har ikke noe praktisk betydning for oss som bor lengre nord. Dette fordi at det enorme overskuddet vi har i vann- og snømagasiner, gjør at prisforskjellen i dag er ca. 20 øre/kWh mellom Tyskland og Norge. Ved normale hydrologiske forhold i Norge og Sverige vil det typisk være 2 til 5 øre/kWh lavere strømpris her enn på kontinentet.

For strømkontrakter frem i tid prises År-2021, til 33,2 øre/ kWh inkl. mva. det er 1. øre lavere enn forrige fredag.


Skrevet av Nils Petter Benjaminsen
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?