Hjem > Siste nytt > Markedskommentar uke 14 2020

Markedskommentar uke 14 2020

Publisert 06.04.2020, sist oppdatert 06.04.2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 7,6 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 5,5 øre/kWh. Spotprisene er rekordlave som både skyldes en enorm konkurranse mellom vannkraftprodusentene samtidig som høye temperaturer og lavere aktivitet i samfunnet har ført til redusert kraftforbruk.

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 7,6 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 5,5 øre/kWh. Neste uke prises til samme nivå som denne ukens pris. Spotprisene er rekordlave som både skyldes en enorm konkurranse mellom vannkraftprodusentene samtidig som høye temperaturer og lavere aktivitet i samfunnet har ført til redusert kraftforbruk. Det er ventet at kraftprisene vil holde seg svært lave til og med august, med en forventet pris rundt 4-8 øre/kWh slik det ser ut nå.

Den hydrologiske balansen (også kalt energibalansen) som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er denne uken rundt 30 TWh over normalen i Norge og Sverige til sammen. Det er ventet at denne balansen vil holde seg rundt dette nivået de kommende to ukene. Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 13 (29.mars), 42,9 prosent, 6,6 prosent over normalen. Kjørepresset er aller størst i prisområdet NO2 (Sørlandet), her er fyllingsgraden 55 prosent som er 11,2 prosent over normalen. Det er som vi tidligere har nevnt unormalt mye snø i fjellet. Ifølge NVE må vi tilbake til år 2000 sist det var målt like mye snø i fjellet som i år.

Mars måned som vi har lagt bak oss går inn i historien som den 4. våteste og den 22. varmeste marsmåneden som er registrert i en serie som går tilbake til år 1900. Månedstemperaturen for hele landet lå 2,4 ⁰C over normalen. Månedsnedbøren i mars ble hele 70 prosent høyere enn normalt for måneden. Til påminnelse var månedsnedbøren for januar og februar henholdsvis 95 og 90 prosent høyere enn normalt for månedene, så dette er helt ekstremt.

Situasjonen i år er vel av hva man kan kalle «den perfekte storm». Først får man den mildeste vinteren som er registret i Norge siden år 1900, med en gjennomsnittstemperatur 4,5 grader over normalen. Med vinter menes månedene fra desember-februar. De mange lavtrykkene som har forårsaket de høye temperaturene har også gitt enorme mengder nedbør og vind. Når man da i tillegg får et virusutbrudd som gjør at deler av samfunnet over hele verden stenger ned samt oljepriskrig mellom Saudi-Arabia, Russland og USA som drar ned globale brenselspriser, ja, da kan man ikke få annet enn svært, svært lave kraftpriser.

Den norske krona er fortsatt svak sett i historisk sammenheng, men har styrket seg mot euroen de siste ukene. På det høyeste kostet en euro 13,1 NOK, mens den i dag (fredag) koster rundt 11,3 NOK. Dette har riktignok en svært liten effekt når kraftprisene er så lave som de er nå.


Neste ukerapport kommer fredag 17. april.


Skrevet av Magnus Nordrum Brøste
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?