Hjem > Siste nytt > Laveste strømpris i Norge noensinne

Laveste strømpris i Norge noensinne

Europower Energi
Publisert 27.05.2020, sist oppdatert 27.05.2020

Det varme været har satt i gang snøsmeltingen i Sør-Norge og spotprisen har sunket til rekordlave 1,54 euro MWh. Det ser ut til å bli fint vær i hele Norden fremover og temperaturene øker kraftig. Det betyr at de enorme mengdene med snø som har ligget i fjellet i Sør-Norge virkelig begynner å smelte. Smeltingen sørger for at strømprisene stuper og spotprisen for Sør-Norge har klokket inn på rekordlave 1,54 euro tirsdag.

(Europower) Det varme været har satt i gang snøsmeltingen i Sør-Norge og spotprisen har sunket til rekordlave 1,54 euro MWh.

Det ser ut til å bli fint vær i hele Norden fremover og temperaturene øker kraftig. Det betyr at de enorme mengdene med snø som har ligget i fjellet i Sør-Norge virkelig begynner å smelte. Smeltingen sørger for at strømprisene stuper og spotprisen for Sør-Norge har klokket inn på rekordlave 1,54 euro tirsdag.

– Det er full snøsmelting rundt omkring nå. Vannføringen er opp over alt og det voldsomt tilsig i elvene i Sør-Norge, sier analytiker i Refinitiv, Ole Tom Djupskås, til Europower Energi.

I april i år ble det slått uoffisiell rekord da spotprisen for kraftprisområdet NO1 endte på 2,06 euro, mens prisen for tirsdag denne uken på 1,54 er like lav i NO1, NO2 og NO3. De tre prisområdene dekker hele Sørlandet og Vestlandet.

Mot fulle magasiner

Det har vært en kald mai måned frem til nå, men de høye temperaturene og den påfølgende snøsmeltingen gjør at sannsynligheten for fulle magasiner mot slutten av sommeren er høy. Dermed faller verdien på vannet til kraftprodusentene.

– Det er mye uregulert vannkraftproduksjon nå og vannet er nesten ikke noe verdt, sier Djupskås.

Selv om kraftprodusentene gjerne skulle sett høyere priser puster de nok likevel lettet ut med tanke på flomsituasjonen. Værvarslene fremover viser lite nedbør, og dermed synker faren for skadeflom. Varmt og vått vær kunne ha sørget for en raskere snøsmelting enn ønskelig, mens høytrykket som nå kommer er perfekt for en rolig avsmelting.


Skrevet av Mats Greger - Europower.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?