27.05.2020

Laveste strømpris i Norge noensinne

(Europower) Det varme været har satt i gang snøsmeltingen i Sør-Norge og spotprisen har sunket til rekordlave 1,54 euro MWh.

Det ser ut til å bli fint vær i hele Norden fremover og temperaturene øker kraftig. Det betyr at de enorme mengdene med snø som har ligget i fjellet i Sør-Norge virkelig begynner å smelte. Smeltingen sørger for at strømprisene stuper og spotprisen for Sør-Norge har klokket inn på rekordlave 1,54 euro tirsdag.

– Det er full snøsmelting rundt omkring nå. Vannføringen er opp over alt og det voldsomt tilsig i elvene i Sør-Norge, sier analytiker i Refinitiv, Ole Tom Djupskås, til Europower Energi.

I april i år ble det slått uoffisiell rekord da spotprisen for kraftprisområdet NO1 endte på 2,06 euro, mens prisen for tirsdag denne uken på 1,54 er like lav i NO1, NO2 og NO3. De tre prisområdene dekker hele Sørlandet og Vestlandet.

Mot fulle magasiner

Det har vært en kald mai måned frem til nå, men de høye temperaturene og den påfølgende snøsmeltingen gjør at sannsynligheten for fulle magasiner mot slutten av sommeren er høy. Dermed faller verdien på vannet til kraftprodusentene.

– Det er mye uregulert vannkraftproduksjon nå og vannet er nesten ikke noe verdt, sier Djupskås.

Selv om kraftprodusentene gjerne skulle sett høyere priser puster de nok likevel lettet ut med tanke på flomsituasjonen. Værvarslene fremover viser lite nedbør, og dermed synker faren for skadeflom. Varmt og vått vær kunne ha sørget for en raskere snøsmelting enn ønskelig, mens høytrykket som nå kommer er perfekt for en rolig avsmelting.


Skrevet av Mats Greger - Europower.

Flere kjøpte opprinnelsesgarantier i 2019

Salget av opprinnelsesgarantier økte med 5 TWh i 2019. Det ble i 2019 kjøpt 25 TWh opprinnelsesgarantert kraft i Norge, noe som utgjorde 18 prosent av det totale kraftkjøpet på 135 TWh, viser NVEs varedeklarasjon som kom mandag.

Les mer

Slik velger du riktig strømleverandør når du flytter

Unngå å bli lurt til dyre strømavtaler. Dette må du tenke på når du skal flytte.

Les mer

Historisk: For første gang negativ strømpris i Norge

Aldri tidligere har vi hatt negativ strømpris her i landet. Det fikk vi tidlig mandag morgen i Sør-Norge. Strømprisen i Norge har stadig falt til nye bunn-nivå og utviklingen fortsetter inn i juli.

Les mer

Markedskommentar uke 27 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 1,4 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 1,3 øre/kWh. Neste uke ventes rundt denne ukens pris. Juni måned som vi akkurat har lagt bak oss ble den måneden med lavest strømpris for Sør-Norge noensinne. Strømprisen for Østlandet i prisområde NO1 ble 1,6 øre/kWh. Til sammenligning ble prisen i juni i fjor 29,3 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?