27.05.2020

Laveste strømpris i Norge noensinne

(Europower) Det varme været har satt i gang snøsmeltingen i Sør-Norge og spotprisen har sunket til rekordlave 1,54 euro MWh.

Det ser ut til å bli fint vær i hele Norden fremover og temperaturene øker kraftig. Det betyr at de enorme mengdene med snø som har ligget i fjellet i Sør-Norge virkelig begynner å smelte. Smeltingen sørger for at strømprisene stuper og spotprisen for Sør-Norge har klokket inn på rekordlave 1,54 euro tirsdag.

– Det er full snøsmelting rundt omkring nå. Vannføringen er opp over alt og det voldsomt tilsig i elvene i Sør-Norge, sier analytiker i Refinitiv, Ole Tom Djupskås, til Europower Energi.

I april i år ble det slått uoffisiell rekord da spotprisen for kraftprisområdet NO1 endte på 2,06 euro, mens prisen for tirsdag denne uken på 1,54 er like lav i NO1, NO2 og NO3. De tre prisområdene dekker hele Sørlandet og Vestlandet.

Mot fulle magasiner

Det har vært en kald mai måned frem til nå, men de høye temperaturene og den påfølgende snøsmeltingen gjør at sannsynligheten for fulle magasiner mot slutten av sommeren er høy. Dermed faller verdien på vannet til kraftprodusentene.

– Det er mye uregulert vannkraftproduksjon nå og vannet er nesten ikke noe verdt, sier Djupskås.

Selv om kraftprodusentene gjerne skulle sett høyere priser puster de nok likevel lettet ut med tanke på flomsituasjonen. Værvarslene fremover viser lite nedbør, og dermed synker faren for skadeflom. Varmt og vått vær kunne ha sørget for en raskere snøsmelting enn ønskelig, mens høytrykket som nå kommer er perfekt for en rolig avsmelting.


Skrevet av Mats Greger - Europower.

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?