Hjem > Siste nytt > Kraftprisen i juli: 95 prosent lavere enn i 2019

Kraftprisen i juli: 95 prosent lavere enn i 2019

Europower Energi
Publisert 21.07.2020, sist oppdatert 21.07.2020

Kraftprisene fortsetter å holde seg svært lave, spesielt i Sør-Norge. Prisen i juli ligger an til å bli hele 95 prosent lavere enn i juli i fjor.

(Europower Energi) Kraftprisene fortsetter å holde seg svært lave, spesielt i Sør-Norge. Prisen i juli ligger an til å bli hele 95 prosent lavere enn i juli i fjor.

Kraftprodusentene fortviler over ekstremt lave kraftpriser. Flere varsler svake eller negative resultater så langt i år, og forventninger om et svært dårlig år resultatmessig. Det vil også påvirke utbytte-utbetalingene til eierne.

Forbrukerne kan samtidig glede seg over at prisene holder seg ekstremt lave. Så langt i juli er prisen 1,49 øre/kWh, eller 1,4 euro/MWh. Det er 95,5 prosent lavere enn hva juli-prisen endte på i 2019, da den ble 33,78 øre/kWh (34,98 euro/MWh).

Det er som Europower Energi har omtalt flere ganger tidligere, mye snø i fjellet som har gitt proppfulle magasiner, og begrensninger i overføringskapasiteten ut av Sør-Norge som har bidratt til de ekstremt lave prisene. Med godt påfyll i form av mye nedbør i juli i tillegg, er det lite som tyder på at priskurven vil endre seg betydelig de siste dagene av juli. Utsiktene fremover tilsier også at det er store muligheter for at juli 2020 vil ende med en pris i Sør-Norge som er over 95 prosent lavere enn i 2019.

Prisen i Sør-Norge har så langt i juli variert mellom 0,97 øre/kWh og 1,68 øre/kWh. Prisen har med andre ord ikke vært over 2 øre hele måneden. Vi må faktisk tilbake til 1. juni for å finne en pris over 2 øre/kWh, da den var 2,03 øre/kWh.

I løpet av juli har vi også for første gang i Norge opplevd negativ pris. I en time 6. juli hadde vi negativ pris i Sør-Norge.

Ørliten oppgang

Eneste prisoppgangen nå ser vi i ukeprisen som forrige uke (uke 29) var på 1,64 øre/kWh (1,54 euro/MWh). Det er den høyeste prisen siden uke 24, men er altså fortsatt så lav at det ligger an til nye bunnpris når vi går ut av juli måned.


Skrevet av Mona Adolfsen, Europower Energi.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?