Hjem > Siste nytt > Kraftkrise, pristopper og nok en ny rekord

Kraftkrise, pristopper og nok en ny rekord

Publisert 08.11.2021, sist oppdatert 16.11.2021

Kraftkrise i Europa: gjennomsnittsprisen denne mandagen er 152 øre/kWh inkludert mva. Ettermiddagen blir dessverre dyrere, 348 øre/kWh – og det er før nettleiekostnaden.

Mandag morgen i begynnelsen av november. Dagene blir kaldere, og minusgradene inntreffer stadig oftere her i Sør-Norge. Vekkerklokken varsler om at det er på tide å stå opp. På tide å starte dagen. På tide å øke temperaturen i hus, og på arbeidsplasser. Bruke strøm. Vi gjør det samme alle sammen. Du. Jeg. Vi. Starter dagen. Bruker strøm. Spotprisen stiger. Frokosten lages og kaffen koker, til 1,65 kr/kWh inkl. mva. Middagen kan bli dyrere, for mellom klokka 17 og 18 er årets dyreste kilowattime et faktum: 3,48 kr/kWh. Prisen settes på strømbørsen Nord Pool.

Kraftkrise i Europa

Gjennomsnittsprisen denne mandagen er 152 øre/kWh inkludert mva. Ettermiddagen blir dessverre dyrere, 348 øre/kWh – og det er før nettleiekostnaden. 

Ifølge NVE har vi nå en anstrengt kraftsituasjon i Sør-Norge. Resten av Europa har en kraftkrise, særlig ledet an av mangel på gass, økende CO2 pris, og et ønske om å redusere kullkraft. Strømprisen bestemmes av produksjonskostnaden på den siste kilowattime produsert. Fortsatt produseres det mye strøm av gass og kullkraftverk i Europa samt fra kjernekraft. Da blir prisen høy. 

Gjennom kabler er Norge koblet til det europeiske kraftmarkedet, som igjen medfører at Norge blir påvirket av de høye strømprisene i Europa. Norge har tilstrekkelig med kraft tilgjengelig, men vi er mange som ønsker denne kraften. Ikke bare vi i Norge, men også forbrukere i England, Tyskland og Nederland ønsker norsk kraft.

Så hva er det som skjer denne mandagen? 

Hovedårsaken til pristoppen denne mandagen er knapphet på kraft grunnet bortfall av produksjon fra vindkraft. Både i Sør-Norge, men også sørover i Europa blåser det langt mindre enn vanlig denne mandagen. 

Det skjer i et marked som allerede er klassifisert som «anstrengt» av NVE for deler av Sør-Norge.Nord Pool setter strømprisen basert på tilbud og etterspørsel, og når både tilbudet reduseres og etterspørselen økes, da stiger prisene.

Frykter høyere kraftpris enn tidligere vintrer

Vi går nå inn i vinterhalvåret, og vi bruker mer og mer strøm i tiden fremover. Det er grunn til å anta at prisene vil stige ettersom også forbruket og etterspørselen vil ta seg opp fremover. Vi har nok kraft tilgjengelig, men det store spørsmålet er hva kraften kommer til å koste. Vi vet ikke dette med sikkerhet, men vi frykter det kommer til å bli høyere kraftpris nå enn tidligere vintrer.

Minusgradene er begynt å melde sin ankomst, og nedbør i Norske vannmagasin vil først og fremst komme som snø og ikke som vann fremover. Tilsiget vil stoppe opp. Den anstrengte kraftsituasjonen vil vedvare. Vi kan få en mild og våt vinter, det har skjedd før, men er ikke vanlig. Det vil i så fall øke tilsiget igjen, og danne grunnlag for mer vannkraftproduksjon gjennom vintermånedene.

Så hva kan man gjøre?

Vi skal fortsatt starte dagen. Vi skal fortsatt ha det varmt. Så da gjelder det å bruke strømmen smartere; enten flytte forbruket fra de dyreste timene eller redusere strømforbruket. Gudbrandsdal Energi tilbyr verktøyene du trenger for å lykkes med det. 


Skrevet av: Karl Einar Svor, produktansvarlig kraft

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?