Hjem > Siste nytt > Klimakabler til Europa

Klimakabler til Europa

Publisert 22.01.2019, sist oppdatert 22.01.2019

Anders Skonhoft hevder i Klassekampen 2. januar at eksport av fornybar energi til Europa ikke bidrar til lavere utslipp av klimagasser. Det er feil, skriver EnergiNorge.

(EnergiNorge) Anders Skonhoft hevder i Klassekampen 2. januar at eksport av fornybar energi til Europa ikke bidrar til lavere utslipp av klimagasser. Det er feil. Norge produserer i normalår betydelig mer strøm enn vi bruker selv. Denne strømmen kommer fra fornybar vannkraft og i økende grad også fra vindkraft. Kablene gjør at vi kan selge overskuddsstrømmen til våre danske, tyske og britiske naboer som sliter med å fase ut sin fossile kraftproduksjon. 


Skonhoft innvender at kraftproduksjon i Europa er underlagt EUs klimakvotesystem (ETS) og at utslipp kun kuttes ved å redusere kvotemengden. Her snubler han. For det første er kablene ikke et offentlig virkemiddel, men investeringer i kraftsystemet som muliggjør overgangen til væravhengig fornybarproduksjon. Investeringene utløses av den økte CO2-prisen som vi nå ser i energimarkedet. 


For det andre har Skonhoft neppe fått med seg at EU nylig har endret kvotesystemet til å bli mer dynamisk. Systemet holder fra 2019 overskuddskvoter unna markedet, og fra 2023 slettes de permanent. Det betyr at utslippstaket i EU senkes i takt med omstillingen i energisektoren. 


For det tredje overser han den grunnleggende politiske dynamikken som oppstår når norsk eksport gjør det lettere for våre naboland å fase ut fossil kraftproduksjon til en lavere kostnad. Danmark ville neppe vært en pådriver for å skjerpe klimamålene i ETS, uten tryggheten de har gjennom kablene fra Norge når det er vindstille og deres egne vindkraftverk ikke produserer strøm.


Britiske myndigheter har gjort beregninger som viser at den konsesjonssøkte NorthConnect-kabelen mellom Norge og Skottland kan bidra til å redusere utslipp av klimagasser på britisk side med om lag to millioner tonn CO2 per år. Det tilsvarer utslippene fra én million personbiler. 


Norge er en av verdens største vannkraftprodusenter og har noen av de største vindkraftressursene. Økt satsing på fornybar energi vil bidra både til å kutte klimagassutslipp og skape nye arbeidsplasser og inntekter for det norske samfunnet. Det er et kinderegg Norge ikke må skusle bort i det grønne kappløpet.


Skrevet av:
Knut Kroepelien
konst. adm. direktør
Energi Norge

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?