Svar på to aktuelle spørsmål:

Vi fakturerer våre strømkunder etterskuddsvis, for faktisk forbruk (altså ikke forskudds- eller akontofakturering).

Vi tilbyr gjennomfakturering av nettleie og har avtale om dette mot de fleste av landets netteiere. Du får da altså både strøm, nettleie og strømstøtteordningen på samme faktura.

Hjem > Siste nytt > Historisk: For første gang negativ strømpris i Norge

Historisk: For første gang negativ strømpris i Norge

Europower Energi
Publisert 07.07.2020, sist oppdatert 07.07.2020

Aldri tidligere har vi hatt negativ strømpris her i landet. Det fikk vi tidlig mandag morgen i Sør-Norge. Strømprisen i Norge har stadig falt til nye bunn-nivå og utviklingen fortsetter inn i juli.

(Europower) Aldri tidligere har vi hatt negativ strømpris her i landet. Det får vi tidlig mandag morgen i Sør-Norge. Strømprisen i Norge har stadig falt til nye bunn-nivå og utviklingen fortsetter inn i juli.

Mellom klokken 0400 og 0500 mandag morgen vil forbruker faktisk få betalt 0,1 øre/kWh. Det gjelder i de tre sørlige prisområdene. Frem til nå har den laveste timeprisen vært 0,3 øre/kWh (27. juni), men mandag knuses altså denne bunnrekorden og vi får for første gang negativ pris i Norge, med -0,1 øre/kWh, eller -0,96 euro/MWh.

I tillegg er det verdt å merke seg at det også i timene før er ekstremt lave pris. Fra klokken 0200 til 0300 er prisen 0,00 øre/kWh, mens den timen etter er 0,01 øre/kWh, før den altså blir negative i timen deretter.

Ny bunn for systempris og områdepris

Områdeprisen i Sør-Norge har holdt seg rundt ett øre/kWh så langt i juli. For mandag 6. juli, er prisen 0,97 øre/kWh, eller 0,91 euro/MWh. I NOK er dette laveste områdepris noen gang, mens den i euro faktisk var høyere 28. juni. Årsaken til dette ligger i at kronen har styrket seg noe den siste uken.

Betydelig med nedbør de siste dagene har bidratt til at den lave strømprisen er presset ytterligere ned. Det gjelder spesielt i Sør-Norge, ettersom det også er begrensninger på overføringskapasiteten ut av prisområdene, slik Europower Energi tidligere har omtalt.

Systemprisen for Norden er mandag 1,02 euro/MWh, som tilsvarer 1,09 øre/kWh. Det er rekordlav pris for en virkedag. Det er likevel noe høyere enn søndagens pris på 0,72 euro/MWh, eller 0,77 øre/kWh, som er laveste nordiske pris som noen gang er notert på Nord Pool.

Negativ pris på over 53 øre

Søndag var det spesielt prisen i DK1 (Vest-Danmark) som trakk ned systemprisen. Der er man ikke ukjent med negative timepriser. Det har forekommet flere ganger. At områdeprisen er negativ, er likevel ikke så vanlig. Søndag var prisen i DK1 ekstremt lav med -14,37 euro/MWh, tilsvarende -15,33 øre/kWh. Totalt var det 16 timer med negative priser. Laveste pris var mellom klokken 1500 og 1600, da produsentene måtte betale 53,3 øre/kWh for å få solgt strømmen.


Skrevet av Mona Adolfsen - journalist.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?