16.07.2020

Det norske kraftforbruket er ikke korona-påvirket

(Europower Energi) Ifølge tall fra NVE er ikke det norske kraftforbruket i andre kvartal påvirket av korona-pandemien. Forbruket økt med 2 prosent fra samme periode i fjor.

Ifølge NVEs kraftsituasjonrapport for andre kvartal, var det totale norske kraftforbruket i perioden 29,8 TWh, en økning på 2 prosent fra 29,1 TWh i andre kvartal i fjor.

Også i Danmark var det en liten økning, mens det i resten av Norden har vært en reduksjon i kraftforbruket i andre kvartal i år. Samlet har forbruket gått ned med 4 prosent fra 89,2 TWh til 85,5 TWh. Størst nedgang er det i Finland, der forbruket er redusert med 18 prosent.

Samtidig har kraftproduksjonen økt i andre kvartal som følge av sterkere hydrologisk balanse og mer tilsig som har gitt mer vannkraftproduksjon. I tillegg har vindkraftkapasiteten i Norge økt det siste året, som har gitt noe mer vindkraftproduksjon. Til og med uke 26 i år hadde Norge 8,6 TWh mer kraftproduksjon sammenliknet med tilsvarende periode i 2019.

Økt produksjon

I andre kvartal økte produksjonen til 90,9 TWh, fra 87,4 TWh i samme kvartal i fjor. Som følge av økt produksjon har Norge derfor også i andre kvartal hatt et eksportoverskudd på 5,1 TWh, en økning fra total import i samme periode i fjor på 0,5 TWh.

Men eksportoverskuddet kunne vært betydelig større dersom det ikke hadde vært for flere begrensninger i overføringskapasiteten. Kapasiteten mellom NO1 og SE3 har vært redusert siden februar, da ankeret til et skip skadet flere av Statnett sine kabler i Oslofjorden. I tillegg har det vært flere problemer med kapasiteten både til Sverige, Danmark og Nederland.


Skrevet av Mona Adolfsen - Europower Energi.

Markedskommentar uke 39 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 10,4 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 6 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 6-7 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

GE kjøper lokalproduserte fornybargarantier

Gudbrandsdal Energi har kjøpt lokalproduserte fornybargarantier fra kraftprodusenten Gudbrandsdal Energi Produksjon. Kjøpesummen vil gå til vedlikehold og oppgraderinger av selskapets tre vannkraftverk i Gudbrandsdalen.

Les mer

Markedskommentar uke 38 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 12,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 10,5 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland.

Les mer

Halvparten bytter sjelden eller aldri strømavtale

I en undersøkelse Norstat har gjennomført for Forbrukerrådet, fremgår det at nærmere halvparten av alle husholdninger ikke har byttet strømavtale, eller at det er mer enn to år siden de byttet avtale.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?