Hjem > Siste nytt > Det norske kraftforbruket er ikke korona-påvirket

Det norske kraftforbruket er ikke korona-påvirket

Europower Energi
Publisert 16.07.2020, sist oppdatert 16.07.2020

Ifølge tall fra NVE er ikke det norske kraftforbruket i andre kvartal påvirket av korona-pandemien. Forbruket økt med 2 prosent fra samme periode i fjor.

(Europower Energi) Ifølge tall fra NVE er ikke det norske kraftforbruket i andre kvartal påvirket av korona-pandemien. Forbruket økt med 2 prosent fra samme periode i fjor.

Ifølge NVEs kraftsituasjonrapport for andre kvartal, var det totale norske kraftforbruket i perioden 29,8 TWh, en økning på 2 prosent fra 29,1 TWh i andre kvartal i fjor.

Også i Danmark var det en liten økning, mens det i resten av Norden har vært en reduksjon i kraftforbruket i andre kvartal i år. Samlet har forbruket gått ned med 4 prosent fra 89,2 TWh til 85,5 TWh. Størst nedgang er det i Finland, der forbruket er redusert med 18 prosent.

Samtidig har kraftproduksjonen økt i andre kvartal som følge av sterkere hydrologisk balanse og mer tilsig som har gitt mer vannkraftproduksjon. I tillegg har vindkraftkapasiteten i Norge økt det siste året, som har gitt noe mer vindkraftproduksjon. Til og med uke 26 i år hadde Norge 8,6 TWh mer kraftproduksjon sammenliknet med tilsvarende periode i 2019.

Økt produksjon

I andre kvartal økte produksjonen til 90,9 TWh, fra 87,4 TWh i samme kvartal i fjor. Som følge av økt produksjon har Norge derfor også i andre kvartal hatt et eksportoverskudd på 5,1 TWh, en økning fra total import i samme periode i fjor på 0,5 TWh.

Men eksportoverskuddet kunne vært betydelig større dersom det ikke hadde vært for flere begrensninger i overføringskapasiteten. Kapasiteten mellom NO1 og SE3 har vært redusert siden februar, da ankeret til et skip skadet flere av Statnett sine kabler i Oslofjorden. I tillegg har det vært flere problemer med kapasiteten både til Sverige, Danmark og Nederland.


Skrevet av Mona Adolfsen - Europower Energi.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?