Hjem > Siste nytt > De uvanlig høye strømprisene fortsetter

De uvanlig høye strømprisene fortsetter

Publisert 30.11.2021, sist oppdatert 02.12.2021

Mandag 29. november satte strømprisen nok en prisrekord. Denne dagen var snittprisen på en kilowattime i Sør-Norge 3,18 kroner, med en pristopp på hele 5,23 kroner mellom klokka 17-18.

Høye kraftpriser er ikke unikt for Norge eller Norden sin del nå. Ser man på resten av Europa er prisene relativt like her hjemme. De siste ukene har forbruket økt kraftig, og produksjonsmengden er ikke nok til å dekke både innenlands forbruk og full eksport. For å redusere eksport stiger prisene opp til samme nivå som resten av Europa.

Hovedårsaken til prisøkningen siste halvdel av november er kjøligere vær, økt forbruk samt høye kraftpriser i våre naboland. Det er også utsikter til et kjølig vær godt inn i desember, noe som vil øke forbruket. Dette vil igjen holde prisene høye fremover.

Prisprognose ut året

Spotprisen på kraft settes på strømbørsen Nordpool og er et resultat av tilbud og etterspørsel i kraftmarkedet. Kraftprisene har opplevd en bratt oppgang de siste ukene. Våre prisprognoser ut året samt 1. kvartal 2022 er følgende:

Pris er oppgitt i øre/kWh inkl. mva., uten påslag og nettleie.

Nok et rekordår for strømmen

2021 har bydd på uvanlig høye strømpriser i Norge. Sammenlignet med 2020 har prisen vært nesten sju ganger høyere. Der 2020 hadde rekordlave strømpriser har prisene i 2021 vært rekordhøye. 2020 var preget av mildt, vått og vindfullt vær, mens det i 2021 har vært relativt tørt og vindstille. I tillegg har Norges kraftutveksling mot utlandet økt betraktelig gjennom nye utenlandskabler gjennom 2021.

Det igjen medfører at vi påvirkes av prisene i Europa, som preges av kraftkrise. Dette skyldes spesielt mangel på gass, økende CO2-pris, og et ønske om å redusere kullkraft. Strømprisen bestemmes av produksjonskostnaden på den siste kilowattime produsert. Fortsatt produseres det mye strøm av gass og kullkraftverk i Europa samt fra kjernekraft. Da blir prisen høy.

Les også: Statnett vil ikke endre strømeksporten – Markedet og mekanikken fungerer


Skrevet av Karl Einar Svor, produktansvarlig kraft.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?