Hjem > Siste nytt > Borgerlig enighet om vindkraftveto

Borgerlig enighet om vindkraftveto

Publisert 12.11.2020, sist oppdatert 12.11.2020

Regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF er blitt enig med sin tidligere koalisjonspartner Frp om at fremtidige vindkraftsøknader på land skal behandles etter plan- og bygningsloven.

(Montel) Regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF er blitt enig med sin tidligere koalisjonspartner Frp om at fremtidige vindkraftsøknader på land skal behandles etter plan- og bygningsloven.

Dermed får kommunene langt på vei veto mot vindkraftutbygging på land, noe også flere av opposisjonspartiene på venstresiden ønsker, ifølge en pressemelding fra Høyre.

Økt motstand mot vindkraft

Enigheten kommer etter et år med voksende motstand mot vindkraft på land i Norge, der man til tider har sett et tilspisset konfliktnivå blant annet på Frøya og Haramsøy.

Regjeringspartiene og Frp er enige om at kommunene selv skal få bestemme om de vil stille arealer til disposisjon for vindkraft eller ikke. Tidsrammen skal også strammes inn, slik at det ikke gå mer enn fem år fra en søknad er godkjent til vindparken er i drift

For det tredje skal endringsmulighetene underveis skjerpes inn, slik at det blir vanskeligere å endre antall eller størrelse på vindmøllene i etterkant av godkjenningen.

For det fjerde skal kommunene få mer ut av vindkraften. De fire partiene er enige om å «sikre lokal kompensasjon» i et forslag i revidert budsjett 2021.


Skrevet av Olav Vilnes - Montel News.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?