Hjem > Siste nytt > Status i kraftmarkedet: Forventer forholdsvis stabile strømpriser fremover

Status i kraftmarkedet: Forventer forholdsvis stabile strømpriser fremover

Gudbrandsdal Energi
Publisert 31.01.2024, sist oppdatert 31.01.2024

I tiden fremover forventer markedet at strømprisene vil ligge på tilnærmet samme nivå som vi har sett de siste ukene. Det vil fortsatt være sjanse for store variasjoner og svingninger i prisene.

Fall i europeiske strømpriser bidrar til lavere døgntopper i Sør-Norge

Et vedvarende fall i strømprisene på det europeiske kontinentet, som følge av fallende gass- og karbonpriser, fortsetter å påvirke norske strømpriser. Det sees tydelig i Sør-Norge der døgntoppene blir lavere og lavere, på tross av en forholdsvis kald og nedbørsfattig vinter så langt.

Været vil påvirke prisene

Hva prisen faktisk blir, er svært væravhengig. Kuldeperioder kan gi høyere priser enn det markedet forventer, mens mildt og vått vær trolig kan medføre noe lavere prisnivå.

I perioder med mye vind, som er vanskelig å forutse, vil prisene i nord bli presset ned. I sør forventes mer stabile priser. Her trengs det mer nedbør for at prisene skal falle noe særlig mer. Samtidig bidrar situasjonen i Europa, med fallende gasspriser, til at prisene ikke øker.

Basert på dagens værprognoser forventes en forbedring i hydrobalansen de neste to ukene. Det er av betydning fordi hydrobalansen har vært godt under normalt de siste to månedene. En normalisering her på kort sikt bidrar til å legge en demper på prisene for februar og mars.

Det er likevel slik at den totale ressurssituasjonen i Norge straks er under normalt, med størst avvik i nord, der magasintallene ligger godt under normalen.

Prisforventninger i markedet

Diagrammet under viser hva markedet forventer at spotprisene i snitt vil ligge på fram mot sommeren.

Priser inkl. mva (med unntak av NO4 Nord-Norge):

Bilde av diagram med priskurver som viser forventet strømpriser i fremtidsmarkedet


Priser uten mva:

Bilde av prisforvetninger i fremtidsmarkedet på strøm, eksl. mva.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?