Hjem > Siste nytt > Slik kuttet familien strømforbruket med mer enn 30 prosent

Slik kuttet familien strømforbruket med mer enn 30 prosent

Ann Iren Kolås Ryen
Publisert 02.11.2022, sist oppdatert 03.11.2022

Familien Bjørnson fra Gudbrandsdalen har brukt innsikt fra GE-appen og gjort smarte grep som kuttet strømforbruket med mer enn 30 prosent. Her er deres sparetips.

– Det er summen av de små grepene som er viktig, sier Christoffer Bjørnson.

Bor i et "typisk norsk hus" 

Familien Bjørnson bor i et typisk norsk hus fra 1970 med et bruksareal på 240 kvm. Huset var allerede godt tilrettelagt for sunn strømbruk, med bergvarme og et godt balansert oppvarmingssystem, da de tok over eneboligen i 2020.

Familien har alltid vært opptatt av å spare strøm, og i løpet av de to neste årene klarte de å redusere strømforbruket fra 37.000 kWh til 26.000 kWh. Dette utgjør en reduksjon på nesten 30 prosent. I tillegg har familien kuttet ytterligere i strømforbruket de siste månedene, takket være GE-appen.

– I appen følger vi med på daglig forbruk og vurderer hva som har gjort at forbruket har gått opp eller ned. Tørketrommel bruker vi kun til håndklær og i tillegg tar vi korte dusjer. Innetemperaturen har vi senket fra cirka 22 til 18 grader. Med varmesløyfe på gulvet, kjennes det likevel lunt og varmt. Vi har også blitt flinkere til å slå av lysene, forteller Bjørnson.  

I tillegg til å ha kuttet i strømforbruket, har de også flyttet forbruket til tidspunkter hvor det er rimeligere, noe som gir uttelling på strømregningen.


Identifisert varmetap med termisk kamera 

Familien har også benyttet seg av Gudbrandsdal Energi sitt tilbud om å låne termisk kamera. Med dette kan man finne varmelekkasjer, noe som familien fant rundt inngangsdøren og katteluken. Bjørnson forteller også at de har stengt av store deler av kjelleren, med unntak av alt som har med vann å gjøre. Kjelleren varmer de kun opp når de får besøk.

Neste steg i strømsparingen for familien blir å bytte ut alle halogenspottene i taket med ledspotter.

– Strøm har alltid vært et tema for oss, men spesielt nå med rentehevinger og økte priser på matvarer og drivstoff, så vi gjør de grepene vi kan, sier han.


Familiens tips til å redusere strømforbruket

  • Steng av rom du ikke bruker i hverdagen
  • Senk temperaturen i boligen
  • Dropp tørketrommel, eller reduser bruken
  • Bruk digitale verktøy, som GE-appen, for å skaffe deg innsikt i eget forbruk og tips til hvordan du kan kutte forbruket

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?