Hjem > Siste nytt > 12 tips om valg av strømleverandør

12 tips om valg av strømleverandør

Publisert 25.03.2020, sist oppdatert 10.03.2022

Nedenfor finner du 12 tips om valg av strømleverandør og valg av avtaletype. Du kan spare fra noen få hundrelapper i året ved valg mellom leverandører med omtrent samme strømpris, men også unngå å betale unødvenige 1000 til 1200 kroner i året når du betaler for prisgarantier som aldri slår inn.

1. Styr unna kompliserte avtaler og velg avtaler du forstår.

2. Spotpris er over tid billigst, og den avtalen de fleste uavhengige eksperter anbefaler. Du betaler da det samme som prisen på kraftbørsen pluss et par øre i påslag til selskapet per kilowattime (kWh). Ulempen er at du da også får med deg de høyeste pristoppene, men også periodene med lave strømpriser, og din pris faller samtidig som kraftprisen går ned på kraftbørsen.

3. Variabel pris strøm (Pristak) er jevnere, men dyrere over tid. Kraftselskapene må varsle prisendringer minst 14 dager i forkant. I perioder med stigende priser på kraftbørsen, kan derfor variabel pris bli lavere enn spotpriskontrakter i korte perioder, men til gjengjeld pleier mange selskaper å vente med å sette ned prisen på variabel pris når strømprisene faller på kraftbørsen.

4. Fastpris er det dyreste produktet, men da vet du hva du skal betale. Strømselskapene gjør nøye beregninger for å hindre at de skal tape penger, og så setter de fastprisen deretter. I de aller fleste tilfellene blir dette den dyreste kontrakten du kan velge, fordi kraftselskapene som regel vil sikre seg ved å sette fastprisen så høyt at selskapet ikke skal komme til å tape penger på den.

5. Maksprisgaranti kalles hos noen selskaper «garantikraft». Dette er ofte dyre avtaler, og det kan være vanskelig å vurdere hvor god beskyttelse ordningen gir mot høye strømpriser. Noen selskaper som Hafslund pleier å sette maksprisen så høyt at den svært sjelden slår inn.

6. Sjekk prisoversikten over de billigste strømavtalene på Konkurransetilsynet.no eller hver mandag på KraftNytt.no.

7. Vær obs på lokkepriser. Prisene kan plutselig skrus opp. Sjekk prisoversikten minst en gang i året, månedlig om du vil være sikker. Dersom du har valgt et selskap som lokker med laveste pris, så sjekk at du virkelig får det produktet selskapet tilbyr - og ikke et som har en høyere pris.

8. Velg et solid selskap. I perioder med raskt stigende kraftpriser, har flere små privateide aksjeselskaper med billige lokkepriser gått konkurs. Det har ført til mye brydderi og dyre overgangsløsninger med dyrere strøm enn vanlig levert fra nettselskapet for kundene. Det gjelder først og fremst dersom nettselskapet er Hafslund. Hold deg til solide kommunale selskaper når du velger strømleverandør.

9. Styr unna forskuddbetaling og akonto. Avregningen mot de virkelig strømprisene kan bli komplisert å kontrollere for deg i ettertid, men det viktigste er at selskaper kan gå konkurs, og da er pengene dine tapt. Du kan også få problemer med å få tilbake penger som er forskuddsbetalt når du skrifter strømleverandør. Vi kjenner til butikkeiere og eiere av leiligheter som har tapt inntil 10.000 kroner på forskuddsbetalt strøm, som de ikke har fått tilbakeført.

10. Inngå aldri avtaler om skifte av strømleverandør med gateselgere eller telefonselgere. Styr også unna alle som markedsfører seg på tv. TV-reklame er den dyreste markedsføringen som finnes, og det er du gjennom strømprisen som betaler markedsføringen, telefonsalget, provisjoner og annonser. Når denne markedsføringen skal dekkes inn gjennom strømprisen, blir den ikke lenger billig.

11.  Styr også unna tilbud gjennom organisasjoner. De inneholder vanligvis en provisjon eller betaling til organisasjonen, som de ikke pleier å nevne. Gudbrandsdal Energi som en rekke år har vært Norges billigste strømleverandør, inngår ikke slike avtaler fordi strømmen da blir dyrere til kundene enn når kunden inngår avtalen direkte med selskapet, uten fordyrende mellomledd eller organisasjoner som skal ha provisjon for hvert nytt kundeforhold.

12. Flere leverandører bruker varianter av Topp 10-garanti hvor de "garanterer" at du alltid skal få billigst strøm av gruppen på ti leverandører i oversikten. Mange leser tilbudet som at de til enhver tid får den billigste strømmen, men i virkeligheten sammenligner leverandøren seg bare med selskaper med dyrere strømpris enn de selv tar. Norgesenergi er blant leverandørene som bruker denne strategien i kampen om nye strømkunder. Når Topp 10-garantien i tillegg markedsføres gjennom kampanjer med TV-reklame, blir ikke strømmen likevel så veldig billig for kunden.

Kjell Rønningsbakk

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?